För de som går ut sista året i grundskolan, eller första respektive andra året på gymnasiet erbjuder kommunen feriejobb under sommaren. Inför årets säsong har dock rekordfå ungdomar anmält sitt intresse för feriejobben.
– Vi hade drygt 950 sökande. Det är mindre än i fjol. Då var det runt 1 150 ansökningar, så det är nästan 200 mindre. Jag tror att det är många faktorer som spelar in. Vi har inte dragit någon större analys som vi känner oss redo att gå ut med, men det har varit en ganska bra arbetsmarknad för unga och det är fler som jobbar extra i samband med skolgång, säger Anton Bryggare.
Det rekordlåga antalet sökande har gjort att kommunen får prioritera vilka arbetsuppgifter som är de viktigaste.
– Vi justerar och prioriterar fortsatt äldreomsorgen där vi har solflickor och solpojkar som är guldkanten för de äldre. Vi får i första hand dra ner på våra parkgrupper.
Inför årets säsong höjdes lönerna för feriejobben i Luleå från att ha legat på 55 kronor i timmen respektive 65 kronor i timmen till att nu ligga på 60 respektive 70 kronor i timmen, beroende på om den som söker går ut grundskolan eller går i gymnasiet. De relativt låga lönerna är också en faktor som påverkar intresset, men Anton Bryggare menar att kommunen inte ska konkurrera mot privata aktörer om sommarjobbare.
– Det är ju som tanken med feriejobb. Vi ska inte konkurrera med den privata sektorn, utan vi ska finnas där som ett garanti-jobb för de som inte lyckas få ett sommarjobb. Väljer de att söka privata jobb så är det bara att se det som en vinst.
Jämfört med de kommuner som ligger närmast Luleå sett till invånarantal så är Luleås löner för feriejobb noterbart lägre. I Solna kommun med cirka 85 000 invånare får ungdomar mellan 16 och 17 år 95 kronor i timmen och en som fyllt 18 år får 100 kronor i timmen. I Sollentuna med cirka 77 000 invånare varierar lönen mellan 88 kronor i timmen för de födda 2008 till 102 kronor i timmen för de födda 2006. Däremot har de kommunerna inte samma garanti som Luleå har utan lottar ut jobben bland de sökande.
– Vi har inte de högsta lönerna i Sverige för feriejobb det vet vi, men vi har inga gränser heller. Alla som söker och uppfyller grundkraven får ett jobb. I andra kommuner har de maxgränser och då faller ju tanken med att vi ska vara en garant för att alla ska kunna få ett feriejobb.
Trots det så kan det minskade intresset för feriejobben tvinga kommunen till att se över lönerna igen. Det är dock inget som Anton Bryggare vill kommentera innan de analyserat årets säsong.
– Nu har vi precis konstaterat att det är färre som sökt. Jag skulle tro att jag kan ge ett bättre svar på vad vi tänker kring det efter sommaren.
För Gammelstads IF har det minskade antalet feriearbetare märkts av rejält och föreningen har fått begränsa antalet deltagare på den årliga fotbollsskolan.
– Vi brukar ha runt 20 ferieungdomar, men i år har vi bara 12. I vanliga fall brukar vi ha fler årskullar som får vara med, men då vi har så få ferieungdomar så får inte de äldre årskullarna födda, 2012 till 2015 vara med i år. Vi fokuserar på de yngre och att få in dem i idrotten, säger Tobias Skogsberg, fotbollsordförande.