Rekord i temperaturskillnad

Meteorologer brukar i sina prognoser tala om lokala variationer, kanske främst när det gäller temperaturer. Nyligen slogs ett nytt udda rekord i Lapplandsfjällen.

Luleå2014-02-09 15:36

I SMHI:s väderblogg kan man läsa detta intressanta inlägg:

Det var den 24 januari i år, 2014 och gällde temperaturskillnaden vid samma mättid för stationerna vid Nikkaluokta och Tarfala. Tarfala ligger vid Kebnekaisemassivet på 1150 och Nikkaluokta på 466 meter över havet, endast 17 km fågelvägen åt sydost. Klockan 19.00 den kvällen rapporterade Tarfala en lufttemperatur på -1,0 grader. Vid samma tidpunkt rapporterade Nikkaluokta -36,6 grader. En temperaturskillnad på 35,6 grader, vilket alltså är nytt rekord.

Att stora lokala temperaturvariationer kan uppkomma beror på en mängd olika faktorer. Nivåskillnader, närhet till vatten, snötäcke eller barmark, molnfritt eller mulet med mera. Då SMHIs stationsnät är utspritt är det ofta svårt att via statistik från dessa påtala dessa lokala variationer. De kända är mätstationerna i Nikkaluokta och Tarfala i norra Lapplandsfjällen är dock ett undantag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om