Rejäl ökning av sökande till sommarvikariat

Intresset har ökat för att sommarjobba inom omsorgen i Luleå. "Vi har ungefär 200 fler sökande", säger Anna-Lena Hellström.

De på vård- och omsorgsboenden har behov av hjälp även sommartid när ordinarie personal har semester.

De på vård- och omsorgsboenden har behov av hjälp även sommartid när ordinarie personal har semester.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Luleå2021-04-15 09:19

Sommaren med dess semestrar för anställda inom vård, stöd och omsorg samt industrin närmar sig.

För att få omsorgsjobb inom kommunen krävs att sökande passerat 18, eftersom även kvälls- och helgarbete oftast ingår. Körkort är också ett plus.

– Det ökar för varje dag. Nu har vi ungefär 200 fler sökande än vid samma period i fjol. Vi behöver fortfarande många fler sökande, säger enhetschefen kompetensförsörjning.

I dagsläget har det kommit in runt 900 ansökningar till socialförvaltningen. 

Ni brukar lyckas få ihop nog med vikarier?

– Ja, vi brukar få ihop det till slut. Jag hoppas och tror att det blir så även i år, säger hon och flikar in att alla utan erfarenhet får introduktion.

Av tradition har kvinnor ofta sökt sig till omsorgsjobben. Sakta men säkert ökar numera andelen män.

Hellström är nöjd med att många av dem som kom som ensamkommande 2015 jobbar inom förvaltningen.

Vaccineringen ser ut att dra ut på tiden, hur hanterar ni det?

– Vi vet inte hur det blir och vi är inte där ännu. Vi är i kontakt med Region Norrbotten och följer de råd och rekommendationer som gäller.

Pandemin ställer till det för de yngre. Arbetsmiljölagen medger inte att de under 18 jobbar i verksamheter där de kan utsättas för smitta. Därför ser det ut som att det inte blir några feriejobb för de så kallade solpojkar- och flickorna.  Från kommunens sida erbjuds i stället bland annat utomhusjobb åt dem i åldrarna 15-17 år. 

SSAB i Luleå tar in något färre vikarier än vanligt. Från mars och framåt ligger behovet på cirka 200 vikarier.

– I sommar kommer vi genomföra några större underhållstopp på flera delar av verksamheten, exempelvis förlagsbyte på koksverket, förklarar Sandra Söderberg, HR chef Luleå.

Hon berättar också att man brukar få in 800-1 100 ansökningar, beroende på hur man annonserar.

– Vi är mitt upp i rekryteringsprocessen. Vi har fortsatt som mål att rekrytera 50 procent kvinnor och 50 procent män, säger hon och tillägger:

– Generellt brukar vi rekrytera fler kvinnor till våra produktionsavsnitt där vi söker processoperatörer för där kan vi anställa ett bredare urval av kompetens och vi ger internutbildning för dessa positioner. 

Hon konstaterar att det är knepigt att nå 50 procent till underhållsavdelningar, då få kvinnor utbildar sig till elektriker och mekaniker.

För att få säsongsvikariat hos ståljätten i Luleå krävs att den sökande gått ut gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!