Rejäl minskning av antalet kejsarsnitt

Andelen kejsarsnitt har minskat rejält i Norrbotten sedan sekelskiftet. Nu ligger andelen på 13,5 procent, en av de lägsta i landet.

MÅNGÅRIGT ARBTE. Anna Pohjanen, chef för kvinnosjukvården i Norrbotten, säger att bakom den låga andelen kejsarsnitt ligger ett mångårigt arbete.

MÅNGÅRIGT ARBTE. Anna Pohjanen, chef för kvinnosjukvården i Norrbotten, säger att bakom den låga andelen kejsarsnitt ligger ett mångårigt arbete.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2013-02-26 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Frekvensen av kejsarsnitt brukar tas som ett mått på hur bra kvinnosjukvården fungerar.

Enligt WHO, världshälsoorganisationen, ska frekvensen ligga mellan 10 och 15 procent. För låg andel ökar risken för komplikationer liksom för hög andel.

År 2000 förlöstes 20 procent av alla kvinnor i Norrbotten med kejsarsnitt. Nu är man nere i 13,5 procent. Det placerar Norrbotten på femte plats när det gäller andelen kejsarsnitt.

Blivit duktigare
Anna Pohjanen är chef för kvinnosjukvården i Norrbotten. Hon säger att bakom den låga andelen kejsarsnitt ligger ett mångårigt arbete.

-  All personal har deltagit i arbetet att minska antalet kejsarsnitt. Det har bland annat handlat om att vi har blivit bättre på att välja ut dem som ska genomgå kejsarsnitt. All personal har helt enkelt blivit duktigare.

I det sammanhanget talar Pohjanen om synen på kejsarsnitt - att det ska utgöra undantag. Anledningen är att vaginal förlossning är det bästa både för moder och barn. Det finns flera medicinska skäl till det. Motsatsen gäller för kejsarsnitt - om det inte föreligger komplikationer.

Därför ska sjukvården försöka minska antalet kejsarsnitt. Anledningen är att kejsarsnitt medför ökad risk för olika komplikationer som blodpropp. Ingreppet kan också göra att vävnader i kroppen växer samman som i sin tur kan leda till komplikationer.

Regionala skillnader
Statistik visar att Sunderby sjukhus har extra låg andel kejsarsnitt. Förra året handlade det om 12,6 procent. Det kan jämföras med Gällivare där 16,1 procent av alla förlossningar var kejsarsnitt.

-  I Gällivare har man en del stafettläkare som kan vara lite osäkra i sin bedömning och därför tar det säkra före det osäkra och därför genomför kejsarsnitt, säger Anna Pohjanen.

Av statistik från Socialstyrelsen framgår att det är stora regionala skillnader när det gäller andelen kejsarsnitt. Gotland och Stockholm ligger i topp i landet. Där var andelen kejsarsnitt 23,2 respektive 20,5 år 2011.

Flera förklaringar
Anna Pohjanen säger att det finns flera förklaringar till detta. En är att medelåldern för förstföderskor är högre där än på andra orter. Det är en faktor eftersom högre ålder i sig utgör en ökad risk för komplikationer vid vaginal förlossning.

Därför ökar andelen kejsarsnitt med stigande ålder.

- Situationen i Stockholm är också speciell med ett mycket högt tryck på förlossningsvården. Det bidrar till att andelen kejsarsnitt är relativt hög, säger Anna Pohjanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!