Rejäl lönesänkning väntar

Lönesänkning på drygt 2.000 kronor per månad. Det hotas många nattsköterskor av på Sunderby sjukhus.
Anledningen är ledningens planer på att avskaffa det så kallade kvotsystemet. Det innebär att sköterskorna arbetar 64 procent men får 80 procent av lönen.

LULEÅ2006-08-17 06:00
Minna Keveri är en av de sjuksköterskor som drabbas av löne­sänkning om landstinget genomför sina planer.
- Vi arbetar elva nätter på fem veckor, om kvotsystemet avskaffas måste vi arbeta ytterligare tre nätter för att inte få sänkt lön. Det är jobbigt redan nu att arbeta natt och ytterligare tre nätter är mycket. Men vem vill sänka sin månadslön med 2.000 kronor?

Ett 30-tal berörs
Keveri säger att landstings­ledningens planer chockat många anställda.
- Det känns som om man inte
värderar våra jobb när man kommer med det här förslaget. Många av mina arbetskamrater orkar inte prata om det, andra talar om att sluta.
Gunilla Nordlander är enhetschef på intensiven. Hon säger att det är ett 30-tal sjuksköterskor på avdelningen som berörs av landstingsledningens planer.
- Vi kommer inte att spara någonting om kvotsystemet avskaffas. Redan i dag har vi vakanser och de kommer att bli fler om landstingsledningen genomför sina planer. Då kommer många att sluta - för vem kan försörja sig på en 64,23-procentig tjänst?
Nordlander säger att intensiven tvingats anlita bemanningsföretag för att täcka vakanser på nätterna. Hon räknar med att det behovet kommer att öka om kvotsystemet avskaffas.

Förslaget upprör
Vårdförbundets länsordförande Katarina Johansson är mycket upprörd över landstingsledningens planer på att avskaffa kvotsystemet.
- Personalen har varit jättenöjda med kvotsystemet, de har känt sig uppvärderade. Dessutom har systemet gjort att de är mer friska. Sammantaget är kvotsystemet mycket kostnadseffektivt. Men om det avskaffas kommer man att tvingas ta ut folk på övertid. Då ökar kostnaderna.

Svårigheter att rekrytera
Katarina Johansson tror att intensiven kommer att få svårt att rekrytera personal om kvot­systemet avskaffas.
- Det är viktigt att landstinget inrättar så många heltidstjänster om möjligt. Men när det gäller nattarbete är det omöjligt, ingen orkar arbeta 100 procent. Det borde personalen ha kompensation för. Men nu vill man i stället sänka nattpersonalens månadslöner med drygt 2.000 kronor.

Inte lyckats täcka vakanser
Hans Rönnqvist är chef för
Division opererande specialiteter. Han säger att kvotsystemet infördes som ett projekt för att se om man kunde täcka vakanser på nätterna.
- Det gick inte så bra som vi hade hoppats, vi har inte lyckats täcka alla vakanser trots kvotsystemet. Därför har vi vidare­utbildat sjuksköterskor till IVA-sköterskor (intensivvård). Det arbetat har gått bra och vi kommer att fortsätta den satsningen.
Samtidigt som Rönnqvist säger det talar han om ett mål som ledningen har:
- Vi vill få ut mer timmar av de anställda, det är en anledning till att vi vill ta bort kvot­systemet. Det är ett krav från olika verksamheter, bland annat ortopeden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om