Rehabhundar avvecklas: "Drabbar de svaga"

I fyra års tid har Ann Hjort med utbildade rehabhundar arbetat med funktionsnedsatta – men nu drar Luleå kommun in tjänsten. Hon riktar svidande kritik mot beslutet.

Bemöter kritik. Annika Klefsjö, verksamhetschef.

Bemöter kritik. Annika Klefsjö, verksamhetschef.

Foto: Oskar Pettersson

Luleå2017-11-12 10:55

– Man tar bort en professionell verksamhet och det drabbar fel människor. De som redan är svaga och har det svårt får det ännu sämre. Jag har blivit kontaktad av anhöriga till brukare som är väldigt ledsna, säger Ann Hjort.

Hon uppger att det inte finns något giltigt beslut på att dra in tjänsten, som avvecklas den 1 december.

– Man lutar sig mot ett beslut i socialnämnden att Luleå inte ska använda sig av vårdhundar i äldreomsorgen. Men jag har inga vårdhundar, jag har rehabhundar. Det är jättestor skillnad. Och jag jobbar med funktionsnedsatta, inte inom äldreomsorgen.

Ann Hjort har arbetat med rehabhundar åt kommunen sedan 2013. Hon har haft en specialtjänst eftersom hon har en nackskada, och kunnat styra sina arbetstider till viss del i samspråk med brukarna..

– Jag har fungerat som en länk mellan enhetschefer, brukare och personal. Det har varit mycket uppskattat och jag har sett många brukare som utvecklats och fått ett bättre liv.

Hon vill betona att hon inte förlorar sin anställning.

– Jag har fått en annan tjänst inom kommunen som känns intressant och det kommer säkert bli bra. Men kommunen har redan tagit bort andra saker för de funktionsnedsatta, exempelvis bakdagen och fredagsfikat, och det här gör mig oerhört ledsen.

Läs mer: Blaze jobbar som terapeut (från 2014)

Nyligen visade en av Ann Hjorts brukare upp en bild från ett vård- och omsorgsboende, tagen vid ett tillfälle då en av de anställda tagit dit sin hund.

– Då flög säkringarna för mig. Att använda sig av icke certifierade hundar är inte acceptabelt.

Annika Klefsjö, verksamhetschef vid individ och familjeomsorgen, anser att beslutet i socialnämnden är användbart i Hjorts fall också.

– Anledningen till att man beslutade att inte använda vårdhundar är för att det inte finns någon evidensbaserad forskning som visar att det fungerar. Det gäller även verksamheten med rehabhundar. Sedan förstår jag att hon inte är nöjd. Det har jag full respekt för.

Ann Hjort anser att ni sviker funktionsnedsatta?

– Det är hennes perspektiv. Jag tror säkert att enskilda brukare tyckt det varit roligt och trivsamt, men som sagt finns det inga bevis för att det fungerar. Det finns även möjlighet att träffa vårdhundar genom föreningar och förbund.

Använder ni hundar som inte är utbildade?

– Nej, det är en enskild händelse. Vi har tydliga bestämmelser att anställda inte får ta med sina egna djur till arbetet, säger Klefsjö.

Ann Hjort håller inte med Klefsjö.

– Det finns forskningsstudier som visar att rehabhundar fungerar. Effekterna är bland annat lugnande och sänkt blodtryck, säger Hjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!