Regn – då skickas de hem från jobbet

Så kallade solskensavtal fortsätter att förekomma bland unga sommarjobbare. En avtalsform som blir särskilt kännbar en sommar som denna.

Sommarkafé. Många unga sommarjobbare nekas arbete vid dåligt väder.

Sommarkafé. Många unga sommarjobbare nekas arbete vid dåligt väder.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Luleå2017-07-21 15:29

Fenomenet solskensavtal – som går ut på att till exempel sommarkaféer ställer in arbetsdagen för sin personal när det är dåligt väder – är känt sedan länge.

Hotell- och restaurangfackets ombudsman i Norrbotten, Jouni Salonen, upplever att problemet har blivit mindre vanligt – men under sommaren har han fått ett antal påringningar från ungdomar som har råkat ut för det.

– Det är ett återkommande problem varje år. I år har fem personer ringt till mig, men jag vet inte hur många som har ringt till kontoret i Umeå som tar emot de flesta samtalen, säger Jouni Salonen.

När sommarjobbarna inte får komma till arbetet uteblir förstås också lönen.

– Det är inte juste helt enkelt. Man har tackat nej till andra jobb och tagit ett jobb där man blir av med sina skift. Det känns inte bra. Många är besvikna, speciellt när värdet har varit som den här sommaren, säger Jouni Salonen.

Oftast är det arbetsgivare utan kollektivavtal som tillämpar solskensavtal. Kollektivavtalet tillåter inte den typen av anställningar.

– Har man det inskrivet i kontraktet är det kontraktet inte giltigt om det finns ett kollektivavtal. Man kan inte komma överens om sådana villkor.

Hotell- och restaurangfacket och LO försöker begränsa problemet genom att gå ut med information.

– LO:s sommarjobbskampanj körs varje år i hela landet och så finns LO:s hjälptelefon där vi som förbund svarar på vissa frågor.

Jouni Salonen tycker att det bästa en arbetstagare kan göra är att kräva att skriftligt anställningsavtal som skrivs under av båda parter.

– Det ska man göra innan man tackar ja till ett jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om