"Reglerna är till för att skydda hälsa och arbetsmiljö"

EU-reglerna om dygnsvila är till för att skydda individernas hälsa och värna arbetsmiljön. De går inte att kompromissa med, menar Jeanette Hedberg, förhandlingschef hos Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef hos SKR, förklarar att det inte går att ha regler som strider mot EU:s arbetstidsdirektiv.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef hos SKR, förklarar att det inte går att ha regler som strider mot EU:s arbetstidsdirektiv.

Foto: Pressbild

Luleå2023-04-14 06:00

Den 1 oktober ska Sveriges kommuner och regioner ändra reglerna som gäller dygnsvila i enlighet med EU:s arbetstidsdirektiv.

Det var ifjol som EU-kommissionen framförde kritik mot att kollektivavtalet som gäller för anställda i kommuner och regioner inte lever upp till minimikraven i direktivet. Upprinnelsen till kritiken var ett klagomål som inkom till kommissionen och som handlade om förläggning av dygnsvila och långa arbetspass inom ambulansen.

Efter det har SKR, Sobona och de fackliga organisationerna kommit överens om att göra ändringar i kollektivavtalet.

– Det är nödvändigt. Vi inte kan ha regler i avtalet som strider mot EU-direktivets skyddsregler. Det är inte ett fritt val, säger Jeanette Hedberg.

Men oavsett det tror hon att de nya reglerna är nödvändiga. Regelbunden vila är enligt forskningen en förutsättning för ett hållbart och långt arbetsliv, påpekar hon, något som krävs för att vi ska klara kompetensförsörjningen inom välfärden framöver.

Enligt EU-direktivet och lagen har man rätt till 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Denna rättighet ska förstärkas i kollektivavtalet och möjligheten som finns att göra undantag när det inte går att förlägga arbetstiden på annat sätt och i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet, ska begränsas. Inte heller ska det gå att göra lokala undantag.

Det här innebär att flera arbetsgivare kommer att behöva göra om sina scheman radikalt och för att fylla upp nya scheman kan det krävas att man rekryterar fler anställda.

Förhandlingar pågår om de nya bestämmelserna och de anpassningar som kan behövas i vissa avtal. Det gäller till exempel arbetstider för läkare, räddningstjänstpersonal, personlig assistans och jour inom funktionshinderområdet.

– Vi på SKR har förståelse för att det kommer reaktioner och de är förväntade. Omfattande schemaändringar påverkar ju både medarbetarnas arbete och fritid. Men återigen – det handlar om att skydda medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö.

Brandfacket hävdar att det finns möjlighet att göra undantag så att de kan fortsätta med dygnspass, hur ser du på det?

– Möjligheten att göra undantag ska tolkas mycket restriktivt och bara om det inte går att göra på annat sätt. Att individen vill jobba på ett visst sätt motiverar inte att man bryter skyddsregler. De finns ju av en anledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!