Han tänker exempelvis på pilotanläggningen Hybrit, där en fossilfri metod att tillverka stål ska utvecklas, samt batterifabriken Northvolt, som ska tillverka batterier till elbilar.
– Vi säger inte att all el ska stanna här, men vi måste beakta våra egna behov. Ett enda projekt i Norrbotten kan kräva mer effekt än hela Storstockholm. Det är viktigt att inte begränsa den mycket goda utvecklingspotential som finns här, säger Nils-Olov Lindfors.
Frågan är aktuell därför att länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Uppsala under måndagen presenterade en rapport om den framtida elförsörjningen i deras län. Elbehovet väntas öka i takt med övergången till ett fossilfritt samhälle och att digitaliseringen utvecklas, vilket orsakar elbrist i södra delar av landet.
Region Norrbotten och Region Västerbotten har som svar på den rapporten tagit fram en egen analys om hur elbehovet kan öka i norr.
I dag finns ett överskott av el på 3000 megawatt (MW) i de två nordligaste länen. Men utvecklingen visar att behovet kan öka med 2400 MW fram till 2028, och då är Hybritprojektet bara i sin linda.
– Det är viktigt att alla intressenter förstår att det inte finns så mycket ledig kapacitet här som man kan tro. Elförsörjningsfrågorna måste in i all samhällsplanering och de kan inte vänta, säger Nils-Olov Lindfors.