– Vi har fått in rapporter från vårdpersonal runt om i länet om att människor med symptom besöker vården utan att rapportera att de har symptom eller om de väntar på provsvar. Det betyder en risk för smittspridning för andra patienter men även för vårdpersonal, säger Anna Alm Andersson, chef division närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.
Om man måste besöka hälsocentralen eller sjukhus i samband med ett akut ärende eller ett bokat besök är det viktigt att man rapporterar in symtom eller ringer in och berättar att man väntar på provsvar, berättar Anna Alm Andersson. Annars kan inte de rätta åtgärderna tas innan, under och efter besöket.
– För att vårdcentralen ska kunna skydda människor är det otroligt viktigt att förhållningsreglerna följs. Man ska få den hjälp man behöver, oavsett symtom eller inte, men hälsocentralen måste ha möjlighet att skydda sig för att inte utsätta andra patienter och vårdpersonal för risker, säger Anna Alm Andersson.
Måste man ha med sig en medföljare som är minderårig eller funktionshindrad är det viktigt att fortsätta hålla sig till de satta reglerna.
– Planera besöket, se till så att ledsagaren också är frisk och håll avstånd i väntrum och korridorer. Det är viktigt att hålla fast och hålla ut. Vi måste hjälpas åt för att minska smittspridningen genom att fortsätta hålla avstånd och undvika att träffa folk vid symtom. Det är inte över ännu.