Kort ansökningstid till nya tjänster rör upp känslorna

I en dryg vecka fick medlemmarna i fackförbunden Vision och Ledarna chansen att söka nya tjänster inom Region Norrbotten. Då kommer kritiken.

Sedan ansvariga på Region Norrbotten presenterade "stålbadet" har missnöjet pyrt bland anställda.

Sedan ansvariga på Region Norrbotten presenterade "stålbadet" har missnöjet pyrt bland anställda.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-04-18 07:00

När ansökningstiden gick ut på söndagen var det en dryg vecka sedan Region Norrbottens ledning presenterade den nya tjänstekatalogen i spåren av omorganisationen. Totalt handlar det om 620 tjänster efter att 160 stycken har kapats bort. 

Det rör upp känslor.

– Det känns mycket olyckligt att man har en så här kort ansökningstid, om sedan själva ombemanningen drar ut på tiden. Det är inte proportionerligt, säger Eva-Marie Fellermark, Ledarnas klubbordförande i Region Norrbotten.

Hon tycker att hennes medlemmar ska kunna förvänta sig att arbetsgivarnas arbetstakt motsvarar den korta ansökningstiden.

– Har man lämnat en intresseanmälan för en tjänst som man har haft i väldigt många år, då kan man förvänta sig att processen med att återbesätta de här tjänsterna går fort. 

Hur tycker du att regionledningen har skött det här?

– Det har funnits utrymme för förbättringar i den här processen, och det är också påtalat. Det här liknar inte de samverkansformer som vi är van vid.

Hon hoppas att Region Norrbotten framöver kommer att värna om sina medarbetare på ett bättre sätt.

– Det här har en jättestor påverkan hur man upplever sig bli sedd, bemött och respekterad. Jag tycker man ska ta vara på den otroliga kompetensen som finns bland medarbetare och chefer, som är starkt påverkade av det här agerandet, säger Fellermark.

I en intervju i vintras påtalade Dan-Christer Nilsson, vice ordförande i Vision i Region Norrbotten, bristen på information

Ett utspel som inte har förändrat något, hävdar han.

– Vi har ställt en massa frågor. Men vi har inte fått klarhet kring de olika tjänsterna. Vissa kanske försvinner helt och hållet och då har vi ställt frågan, "vem ska göra det?". Jag brukar säga att brist på information skapar spekulation, säger Dan-Christer Nilsson.

Han tycker också att det finns tveksamheter i hur Region Norrbotten sätter sin nya organisation. Att först presentera en tjänstekatalog för att därefter begära att anställda söker om sina tjänster.

– Det kanske inte är det bästa sättet att göra en omorganisation på, om man säger så. Det är arbetsgivaren som har ansvaret att placera ut personalen, det ska ju inte personalen själva göra. Men det blir nästan så i det här fallet. 

Vi har utan framgång sökt regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!