Avsikten är att i alla de många lokaler där regionen har verksamhet, bland annat fem sjukhus och 30 hälsocentraler med massor med kvadratmeter av väggyta, ska det finnas konst att upptäcka, glädjas åt eller reagera på.
Henrik Ygge är konsthandläggare i Region Norrbotten. Varje år har han 500 000 kronor att köpa ny konst för. Dessutom tillkommer de pengar, en procent av byggkostnaden för nya lokaler, som ska anslås för konst just där. Just nu är det aktuellt att köpa ny konst till de kommande nybyggnationerna vid Sunderby sjukhus.
Bland Region Norrbottens konst finns verk som kan vara uppemot hundra år gamla. Men tro nu inte att konstverken efter inköpen bara lagras i byggnaden som också rymmer Björkskatans hälsocentral. Regionens anställda behöver inte se samma konstverk år ut och år in i sina lokaler. Antingen kan de komma till konstförrådet och hitta favoriter eller också kan de kontakta Henrik Ygge som besöker dem och byter ut konsten. Det går också att önska ett speciellt verk som funnits upphängt någon annanstans – för konsten byts med jämna mellanrum.
Då och då tas konsten in till verkstaden på Björkskatan. Det kan handla om en omramning eller en rengöring som måste göras. Maria Wiggefors, Ove Brännholm och Jens Arvidson är Henriks Ygges arbetskamrater bland konstverken. Eva Grennberg på Norrbottens museums registreringsavdelning arbetar med att hålla konstdatabasen uppdaterat.
– En omramning av en tavla kan göra underverk. När vi kommer tillbaka med en omramad tavla, säger folk "Oj, vad fin den är!" De ser den på nytt igen.
Henrik Ygge har något av ett drömjobb för en konstmänniska. Hans uppdrag är att hitta konst. Hittar han något kan han köpa det, så länge han håller sig inom den halva miljon som han är tilldelad varje år.
Att köpa och hänga konst i vårdmiljöer är en grannlaga uppgift. Den som läst skildringar av skräckmiljöer inom vården, har ofta mött berättelser om kala, vita, väggar.
Henrik Ygge talar gärna om konst som ett redskap i vården, en positiv distraktion för patienter och anhöriga i alla åldrar och i olika vårdsituationer.
– Det måste finnas någon poäng – även om konsten naturligtvis måste få vara endast konst ibland.
Det har från olika håll i Sverige kommit larm om att konst försvunnit eller kanske återfunnits i hemmet hos någon högre tjänsteman.
Henrik Ygge värjer sig mot att det skulle vara ett stort problem med stulen eller borttappad konst i Region Norrbotten.
– Det händer inte ofta att konst stjäls eller kommer bort. Visst händer det att konstverk inte finns där registret säger att de skall vara, men konsten brukar komma tillbaka efter lite letande. Det kan vara någon som har flyttat på den till något annat rum eller något liknande.
– Jag tycker att det som behöver hållas koll på, har vi koll på. Om något eventuellt försvunnit, har ofta skett i samband med att vissa landstingsverksamheter på 1990-talet blev kommunala, Ädelreformen, och vi inte har uppsikt över dem längre.
Henrik Ygge gör inventeringsrundor i regionens lokaler med jämna mellanrum.
– Jag går och plockar om. Jag placerar också ut ny konst i lokalerna.
Bland det senast placerade är en sprattelgubbe som hittades trasig för ett par år sedan i källaren på Sunderby sjukhus. Den har nu reparerats och fått en plats på BVC på Björkskatans hälsocentral. Den är gjord av Erling Johansson i mitten av 1980-talet och en sinnebild av att konst är mer än synupplevelser. Sprattelgubbens snöre hänger i perfekt höjd för barn att dra i.
Med nödvändighet växer konstsamlingen för varje år, men Ygge tror inte på att anordna auktion eller försäljning för att få mer plats i förrådet.
– Jag kan tycka att konsten som köpts in genom åren blir intressanta tidsdokument på vilken konst människor tyckt fungera i vårdmiljö över tid. Gör vi av oss av med konsten så har vi kapat denna kulturhistoriska länk. Det blir spännande möten när äldre och nyare konst placeras tillsammans någonstans. Ett sammanhang skapas som kan ge många givande och bra berättelser. Jag tycker till exempel det hade varit ett stort misstag om Erlings sprattelgubbe hade sålts. Nu har den fått liv igen på en bra plats!