– Just nu pågår ett stort arbete med att genomföra olika ledningsövningar på nationell, regional och lokal nivå. Tillsammans med myndigheter, kommuner, länsstyrelsen och Försvarsmakten. Det är ett sätt att stärka vår förmåga att förbereda oss om sådana här situationer skulle uppstå, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör på Region Norrbotten.
Fastigheter driftsäkras för att kunna bedriva hälsa- och sjukvård vid höjd beredskap, det behövs en stabil bemanning men även förmågan att hantera en situation med många skadade ska utvecklas. I det senare fallet handlar det om personal, lokaler, utrustning och styrning. En sådan situation kan uppstå om det skulle bli en större olycka eller krig i vår närhet, eller att skadade passerar genom länet.
Hur är det att tänka de här tankarna, att förbereda en sådan stor organisation som Region Norrbotten på att kunna agera i händelse av krig?
– Hälsa- och sjukvården ligger i fredstid hos regionerna, och det känns som en viktig och naturlig uppgift om det skulle bli kris eller krig, säger Ulrika Sundquist.
Vad är den största utmaningen?
– Det är att höja beredskapen. Det är väldigt kostsamt att ha beredskapslager och öka beredskapsförmågan. Det är viktigt att det följer med statlig finansiering. Till viss del gör det ju det, men jag tänker att det behövs mer pengar, säger hon.
Region Norrbotten avser också att krigsplacera sina medarbetare.
– Vi säkerställer att medarbetare arbetar i regionen även om det uppstår en krigssituation, annars kan en del medarbetare vara krigsplacerade någon annanstans.