Hur ett lands befolkning är fördelat över ytan beror på krafter av ekonomiska och politiska slag. Och de förändras hela tiden.
Länge dominerade jordbrukssamhället. Industrisamhället tog över och nådde kulmen på 60-talet. Sedan dess har tjänste-, kunskaps- och informationssamhället tagit över.
Jord- och skogsbruk samt industri finns fortfarande, men har rationaliserats. Maskiner och teknik har gjort att behovet av arbetskraft minskat. Särskilt i norra Sverige är det så.
Staten bedrev för tre, fyra, fem årtionden sedan aktiv arbetsmarknadspolitik, bland annat via AMS som i norra Sverige utlästes Alla Måste Söderut, för att underlätta strukturomvandlingen. Alltså flyttlasspolitik.
Parollen Hela Sverige ska leva uttalades på den tiden och upprepas fortfarande, kanske ihåligt klingande. Ytmässigt stora delar av Sverige har nämligen problem. Skolnedläggning, butiksnedläggning, sjukhusnedläggning, för att nämna några ord på nedläggningstemat, vittnar om det.
Om regional utveckling och politik runt det skriver Arne Müller i sin nya bok. Det gör han på ett bra och belysande sätt. Han ger historik, bakgrund, aktuella exempel, har egna intervjuer, studiebesök, beräkningar, gör jämförelser samt tar upp förklarande teorier och granskar förslag och politiska ageranden.
Müller blandar smått och stort, praktiskt och teoretiskt. Det är fältstudier i form av bilfärder och besök i Norrlands inland. Och det är genomgång av ekonomiska teorier om kapitalistiska drivkrafter som gör att områden med liten befolkning ratas av marknadskrafterna.
Det är möjligt att fler teorier skulle kunna ha tagits med. Men då hade boken blivit mer omfattande. Samma hade gällt om Müller gjort fler resor, haft fler intervjuer och konkreta exempel. De han har är bra i den meningen att de är lätta att ta till sig.
Eftersom det är ekonomiska drivkrafter som styr utvecklingen, och att politiken kan parera dem beroende på vilja och ambition, är staten en central aktör för utvecklingen i ett lands olika delar. Staten vidtar åtgärder, eller inte. De senaste årtiondena har staten snarast varit på reträtt på det regionalpolitiska området.
Av Müllers bok förstår man att åtgärder som kostar mycket skattepengar eller minskar statens makt vill staten inte göra.
För stora delar av landet, särskilt Norrland, är det fråga om att simma så gott det går av egen kraft i det kalla vattnet. Staten, eller EU, kan ge hjälp till självhjälp i form av att visa hur simtag ska tas, inte mer.