Recept-extra: Små späda blad med mycket smak

Skörden från vinterodlingen blir en fin bas i en grön måltid som piggar upp i vintermörkret.

Sallad med halloumi, bladgrönt och krasseolja

Sallad med halloumi, bladgrönt och krasseolja

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-01-11 15:00

Grön shot med bladgrönt, apelsin och ingefära

undefined
Grön shot med apelsin, ingefära och mixade blad.

4 portioner

3 apelsiner

1 bit ingefära, 3-4 cm

2 dl blandat grönt, till exempel krasse, ärtskott och groddar

Pressa apelsinerna. Skala ingefäran och hacka den i bitar, Skölj växterna ordentligt och blanda ned allt i en mixer. Kör tills konsistensen är slät.

Till servering: Häll upp i små glas, typ större snaps- eller shotsglas och garnera med krasse eller groddar. 

Krämig potatissoppa med blandat bladgrönt

undefined
Potatissoppa med blandat grönt, toppad med fetaostcrème.

4 portioner

8 potatisar 

1/2 purjolök

3 dl blandat bladgrönt (här användes smörgåskrasse, ärtskott och groddar)

1,5 tärning grönsaksbuljong

vatten

1,5 dl mellangrädde

salt

svartpeppar

Gör så här: Skala potatisen och skär den i grova bitar. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten så att potatisen täcks ordentligt. Smula i buljongtärningen- Koka potatisen nästan mjuk. Strimla purjolöken och skölj växterna ordentligt och se till att de är fria från jordrester. Blanda i potatiskoket och koka tills purjolöken mjuknar. Ta kastrullen från värmen. Passera soppan med mixerstav tills den blir slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. 

Fetaostcrème

1 fetaost

1 dl grekisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

1/2 msk honung

1/2 citron, skal och saft

Mosa ihop osten och riv citronskal och vitlök fint. Blanda allt i en skål och tillsätt yoghurt och honung. Rör ihop till en slät kräm. 

Till servering: Sleva upp soppan i djuptallrikar. Toppa med ostcrème och ärtskott. 

Snabb focaccia med rödlök, rädisblad och flingsalt

undefined
Focaccia med rödlök, rädisblad och flingsalt.

Detta är mitt egna, förenklade recept på det berömda italienska brödet. Groddarna blir bleka i ugnen, så jag valde att toppa med några färska groddar också, för färgens skull. 

20 g jäst

3 ljummet dl vatten

2 tsk salt

3 msk olivolja 

1 msk flytande honung

6-7 dl vetemjöl

Efter utbakning:

1 rödlök, tunt skuren i ringar

flingsalt

1 dl olivolja

1/2 dl rädisblad, eller annat valfritt grönt.

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Rör ned jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och honung. Tillsätt mjölet eftersom. Degen ska släppa från kanterna, men bli blank och smidig. Låt jäsa övertäckt under duk i minst 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll lite olivolja på plåten och stjälp upp degen. Tryck små gropar med fingrarna i degen. Ringla över riklig med olivolja och tryck fast löken och rädisbladen. Strö över flingsaltet. Grädda i mitten av ugnen tills brödet fått en fin gyllene färg och ytan känns krispig. Garnera med några färska groddar och servera som tillbehör till soppan. 

Skördesallad med halloumi, ugnsbakade tomater, blandat grönt och krasseolja

undefined
Sallad med halloumi, bladgrönt och krasseolja

4 portioner

Krasseolja: 

1/2 dl olivolja

1/2 pressad citron

1 liten vitlöksklyfta

1 dl finhackad smörgåskrasse

1/2 msk flytande honung

svartpeppar

Finhacka krassen och lägg i en skål. Tillsätt olja, citron och honung. Riv vitlöken fint och blanda i. Dra några varv med svartpepparkvarnen. I det här fallet var krassen något besk, smaken balanseras upp av honungen. 

Sallad:

2 paket halloumi 

3 dl blandade ärtskott, krasse och groddar

1 dl hackad färsk basilika

1 påse ruccola (i det här fallet fick vi köpa färdig ruccola, då den som odlades inte växte tillräckligt)

1 dl solrosfrön

1 ask babyplommontomater

flingsalt

olivolja

svartpeppar

1 rödlök

1/2 msk flytande honung

1/2 dl rostade solrosfrön eller andra frön

olivolja till stekning

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Stick hål i tomaterna och "knosa" ihop dem med handen. Ringla olivolja i en ugnsform, lägg i tomaterna, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Baka i ugnen tills de mjuknat. Strimla rödlöken och stek varsamt i olivolja tills den mjuknat. Tillsätt honungen och stek tills löken får färg och en karamelliserad yta. Bottna ett stort fat med ruccola och blandat bladgrönt. Skär halloumin i skivor och stek tills ytan blir gyllenbrun och knaprig.

Till servering: Lägg upp halloumin ovanpå salladen. Lägg på tomater och toppa med rödlök och solrosfrön. Ringla över krasseoljan och garnera med exempelvis groddar eller ärtskott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!