Rättvisa - på ett eller annat sätt

Esa Rano vill att rättvisa skipas, på ena eller andra sättet.  - Gud förlåter, det gör inte jag, säger han.

UTPEKAD. Den 39-årige  sonen (stående till höger) pekades sensationellt ut av sin bror (mitten av bilden) under gårdagens rättegång.

UTPEKAD. Den 39-årige sonen (stående till höger) pekades sensationellt ut av sin bror (mitten av bilden) under gårdagens rättegång.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2009-03-11 06:00
Med ett leende avslutar Esa Rano den korta intervjun med Kurirens utsände med citatet ovan. Då har han berättat om helvetet han gått igenom sedan den där maj-dagen förra året. En verklighet som blir så tydligt talande på grund av hans utseende. En stor del av skallbenet saknas ovanför höger öga och där hänger skinnet ner mot hjärnan, likt en hängmatta. Rano ler och konstaterar att han fortfarande är lika snygg, om än lite tilltufsad. Emaljögat trycks ut
Men han berättar också att han inte längre kan använda emaljögat som han hade under rättegången i höstas. - Jag kan inte ha protesen eftersom hjärnan trycker ut den. Till sommaren ska jag genomgå en stor operation då en protes ska opereras in i stället för skallbenet, säger han. Lite senare spelas förhöret från i höstas i Haparanda tingsrätt upp för Hovrätten, där Esa Rano berättar om attacken förra våren som höll på att kosta hans liv. Ett antal frågetecken fanns kring hans uppgifter i tingsrättens dom mot de tre sönerna (sex års fängelse), trots att de fälldes. Nu ställs Rano återigen inför dessa frågor. - Jag vill inte spekulera i det här, om det finns fel i mina minnesbilder. Det är mycket möjligt att det finns vissa felaktigheter, säger han. Esa Rano vidhåller sedan att hans minnesbilder i dag är exakt samma som i tingsrätten. Han berättar också om det helvete han går igenom med mardrömmar och smärta. En verklighet som har ställt till det för hela familjen. Sonen har mardrömmar
- Det här har också drabbat min son som också har mardrömmar. Han brukar vakna på natten och fråga var pappa är. Innan Esa Rano hörs har de tilltalade, via sina advokater, haft sin sakframställning. Där redovisar ett par av dessa Esa Ranos brottsliga historik. Bengt Nergård, som försvarar den 38-årige sonen, konstaterar att det är viktigt med denna historik för att ge Hovrätten en bild av målsägaren. Han berättar också för domstolen att Esa Rano ett flertal gånger dömts till länga fängelsestraff, bland annat fängelse i nio och ett halvt år i Finland 1993 för dråp. Advokat Krister Finnsson är en stund senare inne på samma ämne. I dag fortsätter rättegången med förhör med bland annat pappan, döttrarna i familjen och prästen Veikko Määttä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om