Rättvis skola - men inte åt alla

Förbättringen blev en försämring. Lärarna på Örnässkolan är djupt besvikna över resultatet av den socioekonomiska viktningen av grundskolans budget.

MINSKAD TILLDELNING. Carin Gunnarfeldt, Annica Brosäter och Monica Almgren är inte förtjusta i skolförvaltningens förslag gällande den socioekonomiska viktningen. Deras skola, Örnässkolan, får mindre tilldelning än tidigare till elever i behov av extra stöd.

MINSKAD TILLDELNING. Carin Gunnarfeldt, Annica Brosäter och Monica Almgren är inte förtjusta i skolförvaltningens förslag gällande den socioekonomiska viktningen. Deras skola, Örnässkolan, får mindre tilldelning än tidigare till elever i behov av extra stöd.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-03-25 06:00
Som Kuriren tidigare berättat pågår en utredning där Luleå kommun vill väga in socioekonomiska faktorer i skolpengen. Syftet är att skolor med stort behov av stödinsatser bland eleverna ska få ett större anslag.Nu börjar arbetet bli färdigt och utfallet för kommunens olika skolor att presenteras. Pedagogerna på Örnässkolans låg- och mellanstadium jublar inte.Hoppas på en tjänst
- Vi har varje år hävdat att vi har ett stort behov av pedagoger, vi trodde det här skulle bli en förbättring för oss, men i stället är det en försämring. Vi får mindre pengar än tidigare, förklarar klassläraren Monica Almgren.Anledningen till att bidraget blir mindre än tidigare finns i de så kallade Wärnersonpengarna som delats ut efter behov och skolors ansökan. För Örnässkolans del innebär tillskottet 1,75 tjänster, men då det hela nu ska göras om blir skolans tilldelning 130.000 kronor mindre.- Vi satsar mer än vi får tillbaka. Ändå har vi fått högsta tilldelningen per elev, konstaterar specialpedagogen Carin Gunnarfeldt.- Vi hade hoppas på att få en tjänst på det här, tillägger Monica Almgren.En jämställdhetsfråga
Lärarna på Örnässkolan hade hellre sett att en viss procent av elevpengen avsattes, därmed skulle alla skolor lägga lika mycket. Därefter skulle elevernas behov av stöd få styra hur stort anslag varje skola får.- Rättvisa är inte alltid lika åt alla, här skulle det bli rättvisa efter behov, konstaterar klassläraren Annica Brosäter.Att antalet pojkar är en av parametrarna som nu föreslås avgöra anslagets storlek ifrågasätts kraftigt av dem alla, Annica Brosäter menar att det är en jämställdhetsfråga och att pojkar och flickor drabbas lika mycket av den sociala och ekonomiska situationen som familjen befinner sig i.- Man måste tänka på personen, menar hon.För att visa på sitt missnöje har de gjort en skrivelse till skolförvaltningen, funderingar finns även kring att kontakta skolpolitiker.- Det är våra underbara ungar vi tänker på, vi ser att vi kan nå resultat. Den här terminen får vi ett tämligen bra sådant men då går vi också 600.000 kronor back, säger Carin Gunnarfeldt.
Parametrarna som föreslås användas enligt Örnässkolans lärare:Föräldrars inkomst 60 procent (säger mer än föräldrars utbildning).Etnisk bakgrund 20 procentEnsamstående föräldrar 20 procentOvanstående är endast ett förslag och inte utrett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om