Rätt eller fel: Vad gör du med överbliven surströmming?

Festen är över, alla har gått hem och kvar står du där på nattkröken med några doftande, ibland halvfulla burkar med surströmming. Vad gör du då?

Några suringar kvar efter partyt, lagar du en gratäng eller slänger du dem? Och i så fall var?

Några suringar kvar efter partyt, lagar du en gratäng eller slänger du dem? Och i så fall var?

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-08-17 19:25

Vi har hört många varianter på hur andra gör sig av med spad, överblivna fiskar och illaluktande burkar. Somliga gräver ner det eller slänger allt i skogen. Andra spolar helt sonika ned hela kalaset i toaletten.

Ingen av ovanstående lösningar är dock att rekommendera, om de ens är tillåtna.

Överbliven surströmming ska, tillsammans med potatisskalen, löken och det som blev kvar på tallrikarna, slängas i bruna tunnan.

– Det är klassiskt matavfall. Det ska läggas i en kompostpåse i komposttunnan. Spadet kan man väl spola ned men resten ska i komposten. Burken ska förstås sköljas ur och slängas i metallförpackningar, säger Erik Öhrling, VD på Lumire.

Surströmmingspremiären brukar inte passera obemärkt för sopåkarna, även om det har blivit mycket bättre med de nya sidlastarna, bilarna som lyfter in soporna via en arm utanför fordonet. Då behöver inte chauffören gå ur bilen.

– På sjuttiotalet låg ju allt i samma påse, man fick dra säck från varenda villa och inte var det väl roligaste veckan att vara sopgubbe på. Det som produceras får vi ju ta hand om oavsett hur folk beter sig.

Det ingår i jobbet, säger Erik Öhrling, och de kan inte välja att inte hämta trots att det luktar illa.

– Olika veckor har olika utmaningar. Till exempel när någon ätit skaldjur. I somras var jag någonstans där de hade ätit räkor och det luktade hemskt mycket i en soptunna där.

Så det är ingen som försöker byta skift dagarna efter surströmmingspremiären då?

– Nej, det har vi aldrig märkt.

Om du nu tänker: "nej, det luktar för mycket om jag slänger den i en kompostpåse i bruna tunnan, jag tar en plastpåse i stället och slänger den i brännbart!", då tänker du helt fel.

– Lägger du mat i en plastpåse, då börjar det lukta. Mat lägger du i de gröna kompostpåsarna som är gjorda för att luftas. Matavfall i en kompostpåse luktar aldrig lika mycket som matavfall i en plastpåse.

Nu finns det säkert en och annan som inte alls är bekväm med att slänga mat överhuvud taget, vare sig den luktar eller inte. Då finns det faktiskt en annan väg att gå. I stället för att slänga de små raringarna, kan man, om man vågar, faktiskt laga mat av dem. Varför inte prova att laga en härlig surströmmingsfrestelse? Receptet hittar du här intill. Alltid impar du på någon...

Impa med surströmmingsfrestelse!

Ingredienser:

(4 portioner ca)

1 kg potatis

1 rejäl lök

ca 50–100 g filead surströmming

0,5 dl surströmmingsspad

3 dl vispgrädde

2–3 msk ströbröd

2 msk smör eller margarin

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och strimla potatisen.

Skala och skiva löken tunt.

Smörj en ugnssäker form och varva potatis, lök och filead surströmming i formen, peppra lite mellan lagren. Avsluta med ett lager potatis.

Häll över grädden och surströmmingsspadet. Strö på ströbröd och klicka på smöret.

Baka i ugnen i 225 grader i 45–60 minuter. Frestelsen är klar när potatisen är mjuk. Prova med sticka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om