Vi har hört många varianter på hur andra gör sig av med spad, överblivna fiskar och illaluktande burkar. Somliga gräver ner det eller slänger allt i skogen. Andra spolar helt sonika ned hela kalaset i toaletten.
Ingen av ovanstående lösningar är dock att rekommendera, om de ens är tillåtna.
Överbliven surströmming ska, tillsammans med potatisskalen, löken och det som blev kvar på tallrikarna, slängas i bruna tunnan.
– Det är klassiskt matavfall. Det ska läggas i en kompostpåse i komposttunnan. Spadet kan man väl spola ned men resten ska i komposten. Burken ska förstås sköljas ur och slängas i metallförpackningar, säger Erik Öhrling, VD på Lumire.
Surströmmingspremiären brukar inte passera obemärkt för sopåkarna, även om det har blivit mycket bättre med de nya sidlastarna, bilarna som lyfter in soporna via en arm utanför fordonet. Då behöver inte chauffören gå ur bilen.
– På sjuttiotalet låg ju allt i samma påse, man fick dra säck från varenda villa och inte var det väl roligaste veckan att vara sopgubbe på. Det som produceras får vi ju ta hand om oavsett hur folk beter sig.
Det ingår i jobbet, säger Erik Öhrling, och de kan inte välja att inte hämta trots att det luktar illa.
– Olika veckor har olika utmaningar. Till exempel när någon ätit skaldjur. I somras var jag någonstans där de hade ätit räkor och det luktade hemskt mycket i en soptunna där.
Så det är ingen som försöker byta skift dagarna efter surströmmingspremiären då?
– Nej, det har vi aldrig märkt.
Om du nu tänker: "nej, det luktar för mycket om jag slänger den i en kompostpåse i bruna tunnan, jag tar en plastpåse i stället och slänger den i brännbart!", då tänker du helt fel.
– Lägger du mat i en plastpåse, då börjar det lukta. Mat lägger du i de gröna kompostpåsarna som är gjorda för att luftas. Matavfall i en kompostpåse luktar aldrig lika mycket som matavfall i en plastpåse.
Nu finns det säkert en och annan som inte alls är bekväm med att slänga mat överhuvud taget, vare sig den luktar eller inte. Då finns det faktiskt en annan väg att gå. I stället för att slänga de små raringarna, kan man, om man vågar, faktiskt laga mat av dem. Varför inte prova att laga en härlig surströmmingsfrestelse? Receptet hittar du här intill. Alltid impar du på någon...