Ratar inte ny skatt

Försiktigt positiva omdömen om ny krogskatt.
De krögare Kuriren talat med avvisar inte den nya modell för krogskatt som nu lanseras av finansministern.
? Det låter rättvist men det finns många frågetecken, säger Tommy Skare, Fiskekyrkan.

LULEÅ2004-01-05 06:30
<br>Det kan mycket väl bli så att Sverige får samma system som Spanien när det gäller att beskatta krogar och restauranger. En schablonskatt som baseras på storlek och antal bord med viss hänsyn till krogens läge.<br>Skatt ska betalas in i förväg och om krögaren sedan anser att han eller hon beskattats för mycket så kan man överklaga. Bevisbördan ligger dock på krögaren.<br>Finansminister Bosse Ringholm gör ingen hemlighet av att detta är ett sätt att få samtliga krogar att betala skatt. I dag betalar vissa krogar skatt helt enligt reglerna. Men andra krogar lyckas smita undan och detta kostar det allmänna runt 15 miljarder kronor per år enligt uppskattningar som gjorts.<br>Dåligt rykte<br> ? Ja, är det de krogarna man är ute efter så är jag med. Jag tycker det låter spännande, säger Lars Mickelsson, ägare av OLearys.<br>Han menar att krogbranschen har ett oförtjänt dåligt rykte.<br> ? De flesta krögare jag känner är helt seriösa. Själv tillhör jag en kedja med fasta leverantörer och har små eller inga möjligheter att fuska. Så det här förslaget kan kännas som att man nu får igen för att man är ärlig och juste - det känns vettigt på något sätt. Men innan jag säger mer vill jag studera förslaget och fundera lite, säger Mickelsson.<br>Ingen slipper undan<br>Förslaget tros gynna de krogar som i dag betalar full skatt. Dessa spås få lägre skatt men detta kompenseras av att nu kommer alla krogar att betala skatt ? ingen ska kunna slippa undan.<br> ? Det låter helt rätt, det blir ju mer rättvist. Vi betalar den skatt vi ska i dag och det får vi acceptera. Men nu ska alla få betala, säger Tommy Skare, ägare av Fiskekyrkan.<br>Skare har dock en del funderingar.<br> ? Det finns massor av frågetecken. Jag kan se att skattemyndigheten får svårt att göra en korrekt bedömning. Vi har ganska stora ytor men verksamheten är säsongsbetonad, under januari till april ligger vi offside. En liten krog som ligger på Storgatan kan ha betydligt större omsättning, hur kompenseras man för sånt. Jag hoppas också att skattemyndigheten ser att det är skillnad på att ligga vid Stureplan och i Södra hamn. Dessutom tror jag få krogar har råd att betala någon skatt när de är nystartade. Måste man betala schablonskatt redan de första åren tror jag inte det lönar sig att öppna, säger han och tillägger:<br> ? Men vi får avvakta och se hur förslaget ser ut när det kommer.<br>Thomas Larsson är ägare av Thomas kök & matsal. Han är också lite fundersam över hur schablonbeskattningen ska slå men säger:<br> ? Hur man ser på detta avgörs ju till sist om det gynnar ens egen verksamhet. Jag betalar i dag för mycket skatt. Innebär detta att jag får betala mindre skatt så är jag positiv, säger han.<br>anders.kojs@kuriren.com<br>0920/375 68<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!