Råsopen från lokalvårdarna: "Schemat blir omänskligt"

Oro och ilska är känslorna bland lokalvårdarna på Sunderby sjukhus efter att Region Norrbotten varslat en fjärdedel av styrkan. "Schemat blir omänskligt", säger Synnöve Johansson.

"Vi har lyssnat på ledningen och vi ser inte att det ska gå ihop", säger Hanne Brenna, en av Region Norrbottens lokalvårdare vid Sunderby sjukhus.

"Vi har lyssnat på ledningen och vi ser inte att det ska gå ihop", säger Hanne Brenna, en av Region Norrbottens lokalvårdare vid Sunderby sjukhus.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Luleå2021-06-18 14:48

Tolv av 48 lokalvårdare har varslats om uppsägning på grund av övertalighet.

– Vi har lyssnat på ledningen och vi ser inte att det ska gå ihop, säger Hanne Brenna, som tillsammans med kollegorna Synneve Johansson, Anne Nordenstam och Kerstin Hedlund riktar skarp kritik mot planerna.

undefined
Oro och ilska bland städpersonalen på Sunderby sjukhus. Från vänster Hanne Brenna, Synnöve Johansson, Anne Nordenstam och Kerstin Hedlund.

Flera ur kvartetten var med på tiden innan Region Norrbotten tog tillbaka städningen från ISS. Nu fruktar de att de pressade villkor och arbetsförhållanden som gällde på den tiden ska bli verklighet igen.

– Det var så mycket att göra att man aldrig hade någon ork på kvällarna. Man var helt slut. Och det fanns knappt några vikarier som ville hoppa in. Resultatet blev en massa sjukskrivningar, säger Synnöve Johansson.

Lokalvårdarna, som tillhör Kommunal, fick information från ledningen vid en arbetsplatsträff på torsdagen.

– Om de här varslen går igenom så kommer vi att få det värre än på den tiden. Jag kan inte se att vi kommer att kunna säkerställa renlighet och smittorisk i behandlingsrum och patientsalar. Det innebär att det finns risk att operationer och behandlingar inte kommer att kunna genomföras, säger Anne Nordenstam.

Till saken hör att ytorna på Sunderby sjukhus utökats med bland annat den nya akuten och psykiatrihuset, drygt 20 000 kvadratmeter.

undefined
Unto Järvirova, chef vid division regionstöd.

– Det här handlar om människor, och jag har full respekt för den oro som man känner. Men vi ska inte göra som vi gjort tidigare, utan vi ska göra på ett annat sätt. Jag är övertygad om att vi löser det här, säger Unto Järvirova, chef vid division regionstöd.

Hur gör ni det utan att de som blir kvar tvingas springa fortare eller att sjukhuset blir smutsigare?

– Vi ska optimera styrningen. Planeringen blir vassare och arbetet effektivare. Vi ska också se till att lägga krut på rätt ställen, det vill säga där lagstiftningen och vårdhygienen ställer krav. Vi ska också ta större hjälp av teknisk utrustning, exempelvis nyttja städrobotar i högre grad, säger Järvirova.

undefined
Så här såg det ut förra sommaren under pandemin, när Hanne Brenna gjorde sig redo för ett städuppdrag.

Så enkelt är det dock inte, anser lokalvårdarna.

– Vi har redan en städrobot på entréplan, och ser att det är en hel del utmaningar med att få det att fungera. Sedan är den inte självgående. Det ska tömmas och rengöras, säger Hanne Brenna.

– Och prioritera, jag kan säga att vi som har jobbat ett tag här gör redan det. Det är en förutsättning för att det fungerar i dag, säger Synnöve Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!