Rapport: Studenter bakom knarkaffärer på Darknet

I en rapport pekas studentområden i norra Sverige ut som de platser där flest narkotikaaffärer görs på Darknet, i förhållande till folkmängden. Bostadsområdet Porsön i Luleå är ett av dem.

Studentområden som Porsön i Luleå, där Luleå tekniska universitet återfinns, pekas ut i rapport som ett område som är överrepresenterat när det gäller affärer på i den suspekta miljön i Darknet.

Studentområden som Porsön i Luleå, där Luleå tekniska universitet återfinns, pekas ut i rapport som ett område som är överrepresenterat när det gäller affärer på i den suspekta miljön i Darknet.

Foto: Peter Johansson

Luleå2021-09-13 06:00

Rapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, som publicerades den 1 september, är en omfattande genomlysning av narkotikamarknaden i Sverige men också hur det ser ut på Darknet, som ofta förknippas med olagliga aktiviteter.

Av 10 477 identifierade narkotikaaffärer på Darknet, framför allt på sajten Flugsvamp 3.0, finns det en överrepresentation i norra Sverige. Umeå och Östersund är två av städerna som pekas ut.

Kiruna och Luleå är två andra.

Rapporten bygger på underrättelsedokument vid polisen, förundersökningar gällande narkotikabrott, intervjuer med personer som har erfarenheter från narkotikabrottslighet, experter och tjänstemän inom polismyndigheten.

Leo Björk, 23, som kom till Luleå för två veckor sedan för att läsa till civilingenjör, säger att han inte har någon kunskap om hur Darknet fungerar.

– Jag har inte sett eller hört någonting. Men det är säkert smidigt, och varorna kommer ju på en gång. Det är jättebekvämt och det är säkert ett sätt att vara anonym, säger han.

Via sajten slipper köparna vara i kontakt med någon ute på gatan som säljer droger. Tron att dessa affärer är säkrare kan också ligga bakom beslutet, menar Leo Björk.

– Det kanske är billigare också? Jag vet inte. Bakom en dator är man också "cool". Det är som med näthat, till exempel.

Leo Björk är inte ensam om att uppge sig vara helt utan kännedom om affärer på Darknet vid rundvandringen på Luleå tekniska universitet. Två tjejer från Spanien ställer sig helt frågande, precis som en yngre man från Skåne.

– Folk lär ju inte säga det. Eller tror du det? säger Leo Björk och ler

En man i 20-årsåldern, som vill vara anonym, säger att han inte har hört talas om narkotikaaffärer på Darknet.

– Men man kan förstå det. Dagens ungdomar blir mer tekniksmarta. Och vi är ju ett tekniskt universitet.

Just den anledningen är något som Brå trycker på i rapporten. Att många studenter har goda it-kunskaper.

Orsaken till att fler köper droger via Darknet på universitetsområdena i norra Sverige behöver inte heller bara handla om det geografiska avståndet, konstaterar utredarna. Anledningen kan vara att studenterna ännu inte har etablerat kontakt med lokala säljare.

35 procent av den narkotika som inhandlas på Darknet är narkotikaklassade läkemedel. Ecstasy är också överrepresenterad i jämförelse med den handel som sker på gatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!