Räntefri bank etablerar sig

Nu vill Jakbanken etablera sig i Luleå. Den 22 maj slår den upp dörrarna till sitt nya kontor.

BYGGER SJÄLV. "Jag kommer att ta på mig snickarbyxorna snart och snickra ihop en hörna av butiken som ska bli själva bankkontoret. Vi kommer att driva verksamheten ideellt med butikens egen personal", berättar Per Holmqvist.

BYGGER SJÄLV. "Jag kommer att ta på mig snickarbyxorna snart och snickra ihop en hörna av butiken som ska bli själva bankkontoret. Vi kommer att driva verksamheten ideellt med butikens egen personal", berättar Per Holmqvist.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-04-13 13:45

Sedan 1965 har Jakbanken funnits i Sverige. Det handlar om en räntefri kooperativ bank som ägs av sina medlemmar.

I dag drivs företaget från huvudkontoret i Skövde. Banken har också ett lokalkontor i Orsa, men hoppas nu att etablera sig även i Norrbotten.

– Vi ska testa ett nytt koncept i Luleå. Det är så nytt att vi inte hunnit bestämma vad satsningen ska heta. Bank i butik är ett av de tänkbara arbetsnamnen, förklarar Sammy Almedal, vd i Jakbanken.

Luleå först ut

Jakbanken har i dag närmare 38.000 medlemmar i Sverige. Av dem finns 1.032 i Norrbotten.

Den 22 maj sker invigningen av Luleås nya bankkontor, som kommer att rymmas i butiken Nordansmaks lokaler på Stationsgatan.

– Kontoret blir det första av sitt slag i Sverige. Det ska bli spännande att se om den här typen av experiment kan föra banken närmare sina medlemmar, säger Sammy Almedal.

Kontoret kommer att skötas ideellt av Nordansmaks personal, som utbildas för att klara rådgivning samt enklare bankärenden.

– Vi kommer exempelvis inte att hantera lån, men via en datorskärm ska kunderna kunna komma i kontakt med banktjänstemän i Skövde, berättar Per Holmqvist som är verksamhetsansvarig på Nordansmak.

Erbjuder räntefria lån

Grundprincipen för Jakbanken är att medlemmarna ska låna ut sina pengar till banken utan ränta. Det innebär att banken i sin tur kan bevilja räntefria lån.

Verksamheten finansieras av att medlemmar istället betalar en avgift för varje lån. Kostnaden uppgår till ett par procent av det lånade beloppet.

Jakbanken delar inte ut någon vinst till sina medlemmar.

Per Holmqvist är en av initiativtagarna bakom etableringen i Luleå.

– Den här satsningen passar bra in i vår profil. Vi behöver en bank som vågar gå in och stödja en hållbar utveckling i Norrbotten.

Finns det utrymme för ytterligare en bank i Luleå?

– Ja. Problemet med dagens etablerade banker är att de ofta inte vågar stötta exempelvis lokala matproducenter med startkapital som de behöver för att få igång sin verksamhet. Förhoppningsvis kommer det här leda till att Sparbanken Nord, SEB och Swedbank måste ta sig en funderare. Även om Jakbanken är en liten aktör på marknaden kan den få etablerade banker att tänka i nya banor, tror Per Holmqvist.

Förkortningen i Jakbanken står för jord, arbete och kapital. Bankens ändamål är att utveckla en räntefri sparlåneverksamhet. Banken har i dag en omsättning på 2,4 miljarder kronor och har 35 anställda. JAK medlemsbanks största intäkter kommer från den avgift som medlemmarna betalar vid varje lån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om