Ranos minnesbild inte avgörande

Hur mycket kan offret Esa Rano komma ihåg från överfallet i Vojakkala den 13 maj?Lite grand, något mer eller rent av ganska mycket?Efter att minnesforskaren Sven-Åke Christiansson hörts står det klart att Esa Ranos vittnesmål förmodligen kommer att vara försvagat inför tingsrättens dom.

LULEÅ2008-11-22 09:30

Tredje dagen av tingsrättsförhandlingen avslutades i går. Slutplädering och bland annat något ytterligare vittnesförhör återstår, vilket kommer att avhandlas på onsdag.
Den mångårigt verksamme minnesforskaren Sven-Åke Christiansson, som skrivit ett flertal böcker i ämnet, upptog den mesta tiden av de som hördes av tingsrätten i går.
Han redogjorde generellt för vad som kan utradera ett minne (ett trauma eller fysiska skallskador) och hur minnet kan komma tillbaka och på vilket sätt det kan göra det.
Svårt att uttala sig om
Han pratade också om hur medvetandegraden påverkar vad man kommer ihåg.
I det specifika fallet om hur mycket Esa Rano kan ha kommit ihåg har han svårt att uttala sig. Det beror på många saker, bland annat på att minnesforskaren Christiansson inte har tillräcklig information.
Det är troligt Esa Rano kommer ihåg en del, säger Christiansson. Att det finns öar av minnen från den aktuella händelsen.
–  Skadorna, som var svåra, var ju främst i pannloben och i ansiktet. Dessutom var ju medvetandegraden ett när han så att säga svarade på tilltal för sjukvårdspersonal. De kommunicerade genom att de pratade med honom och han tryckte med sin hand som svar. Han stönade och vände ju på sig på egen hand också. Allt detta tyder på att han borde ha minnen. Sedan är det svårt att uttala sig om hur medvetandegraden varit över tiden. Men det går ju inte att säga som en försvarande advokat sa om att får du en yxa i huvudet så försvinner allt. Så är det ju inte, säger Sven-Åke Christiansson.
Minnet fylls på
När ett minne kommer tillbaka, vilket det gjort för Esa Rano som ändrat/lagt till saker i polisförhör, är det svårt att på vilket sätt det gjort det. Är det faktiskt upplevda händelser eller det han fått genom annan information?
– Rent generellt så fylls minnet på av det man sedan hör, läser och ser i efterhand om vad som hänt. Det är svårt att säga vad som faktiskt kommer tillbaka i själva hjärnan och vad man får genom yttre källor som när man pratar om den aktuella händelsen. Det är också så att om man besöker den plats där händelsen ägde rum så påverkar det minnet i positiv riktning, säger Sven-Åke Christiansson.
–  Det var ett förväntat utfall av förhören med minnesforskaren Christiansson. Det är klart att Esa Ranos vittnesmål kan tolkas som något svagt på grund av de skador han fick, men vi har så pass bra bevis som vi ser det med bland annat många andra vittnesmål. Den totala beviskedjan är mycket stark, säger åklagare Agneta Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om