För två år sedan utlovade kommunledningen tolv satsningar på Råneå. På måndagen summerade kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå Näringslivs avgående vd Matz Engman, företagarnas ordförande Erland Nilsson och medborgarkontorets enhetschef Tanja Nilsson hur det gått.
Det mesta har förverkligats enligt Niklas Nordströms genomgång; Lulebo renoverar sitt lägenhetsbestånd, det privata företaget Lindströms Golv & bygg har köpt 126 lägenheter av Lulebo, 28 bygglov har beviljats sedan 2015, utvecklingsplanen för Råneå är ute på granskning, Luleå energi investerar i elnätet, tio jobb ska utlokaliseras från Luleå till Råneå och kommunen fortsätter sitt integrationsarbete i Råneå. HVB-hemmet på Klockarängen, som öppnade 2015, har inneburit 13 nya tjänster.
Kvar att lösa för kommunen är en ny och säkrare dricksvattenförsörjning för Råneå, det har sommarens problem med algblomningen visat.
– Så ska vi inte ha det, det har skyndat på arbetet, säger Niklas Nordström.
Olika alternativ är under utredning och en ny VA-plan för Råneå ska beslutas vid årsskiftet.
En punkt som återstår är trygghetsboendet, som Lulebo ska bygga på den lediga tomten vid fritidsgården.
Lulebo dröjer med beslutet. Förklaringen är den höga hyresnivån i nyproduktion. Lulebo försöker få ned byggkostnaderna så att Råneåborna ska ha råd att bo i de nybyggda lägenheterna. Olika koncept för byggnaden prövas.
– Vi måste bli ännu duktigare att hitta modeller så att det blir rimliga hyror för Råneåborna, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Lulebo.
Lulebo tänker sig att bygga en mindre fastighet, med 24-30 lägenheter berättar hon vidare. Merparten blir mindre lägenheter, ettor på cirka 35 kvadratmeter och tvåor på cirka 42-45 kvadratmeter.
Luleå Näringsliv startar ett tvåårigt projekt i Råneå för att öka företagandet, en projektledare ska rekryteras och ett tillväxtråd ska bildas tillsammans med företagarna i Råneå. Målet är att minst fyra nya företag ska startas.
Samtidigt som kommunen satsar på Råneå skär andra aktörer ned på servicen, ett exempel är hälsocentralen som hållit stängt under semesterperioden de två senaste somrarna.
– Det allra viktigaste är att vi får upp befolkningstillväxten. Kan vi visa att vi har befolkningstillväxt, då blir det angeläget att ha samhällsservice och privat service, säger Niklas Nordström.