Ramadan påverkar livet och affärerna

Fastemånaden ramadan ger avtryck i hem och butiker.- Man måste ha tålamod, konstaterar Kabir Marefat.

Foto:

Luleå2011-08-08 06:00

Han är muslim från Afghanistan. Familjen kom till Luleå 2001 och Kabir Marefat berättar att han, hustrun Gulghutai samt de tre barnen alla fastar under ramadan.

- Vi kliver upp halv två på natten och äter litet lätt, till exempel te, mjölk, bröd och ost. Sedan sover vi ett tag igen. Det blir ingen mat och dricka förrän klockan 22. Ibland känner man sig törstig och hungrig. Det vi äter på kvällen är olika mat, fyra-fem typer. Det kan vara kött, ris sallader och grönsaker, berättar Kabir Marefat.

Familjen handlar i ett par storbutiker i Luleå och det finns flera småbutiker med mat förknippad med andra delar av världen.

Agamorad Imami från Iran driver Ameds butik på Örnäset. Han visar oss runt. Där finns kakor som godsaker och i frysen halalkött, från djur slaktade på islamskt vis. Han får varor från Stockholm och de kommer från olika länder.

- Ramadan är bra, festen är bättre men efteråt säljer jag sämre, förklarar Agamorad Imami, som själv fastar.

Äter mer
Högtider i Sverige, som julen och påsken, ger kassaklirr i handeln. Alltmer uppfattas nu ramadan som en affär.

Fastemånaden och den efterföljande tredagarsfesten beräknas tillföra detaljhandeln en miljard kronor, uppger Svensk Handel. Organisationens undersökning 2010 visar att matutgifterna för alla hushåll ökar under ramadan. I genomsnitt är ökningen 2.610 kronor. Läggs utgifterna för den efterföljande tredagarsfesten till blir ökningen 6.460 kronor.

- Man kan tro att människor äter mindre men de äter mer. Innan fastemånaden köper man på sig varor. Det är allt möjligt, säger Abel El-Aaraj, marknadsavdelningen på Willys i Sverige. Dadlar säljs det mycket av. Varor som ris, olja och sötsaker går åt. Till festen efter fastemånaden grillas ofta lammkött.

Willys har senaste åren satsat på handeln kring fastemånaden. Det märks i marknadsföringen.

Inte ännu
Ica Kvantum i Luleå rapporterar emellertid inga stora effekter av fastemånaden.

- Visst blir man påmind i butiken om att ta hem varor. Men vi märker inte av månaden så mycket, det är ännu så länge en för liten kundgrupp, säger Daniel Andersson, Ica Kvantum.

Thomas Björk, vd i Coop Norrbotten, uppger att utbud och marknadsföring kring ramadan i hög grad hanteras centralt i Coop-kedjan.

- Tittar man på hela Coop så visst påverkar det oss med tanke på att det är så många muslimer i Sverige, men jag har inga siffror att ge.

Ramadan, i år med början 1 augusti, är nionde månaden i det islamiska månåret, högtidlighållen som fastemånad. Alla rättrogna muslimer förväntas avhålla sig från att äta, dricka, röka och älska, från soluppgång till solnedgång.

Det sker till åminnelse av tidpunkten då profeten Muhammed började få uppenbarelser från Gud för nästan 1.400 år sedan. Senare nedtecknades de i Koranen. När solen gått ned får den gode muslimen däremot äta och dricka. Fastemånaden följs av en flera dagar lång fest, eid al-fitr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om