Det var den 11 maj i år som tågurspårningen inträffade. Mellan Koler och Storsund, väster om Piteå, spårade ett södergående godståg ur. Tåget bestod av två draglok och 13 vagnar, lastade med slig från Aitik.
Urspårningen blev kraftig och stora delar av rälsen längs en lång sträcka revs upp, kontaktledningar revs upp och sliprar skadades. På den här sträckan efter stambanan är det enkelspår och urspårningen fick stora konsekvenser för tågtrafiken som stod helt stilla under några dagar. Urspårningen beskrevs som en av de allra värsta på flera år.
Skador för 20 miljoner
Trafikverkets utredningsrapport är nu klar. Skadorna på vagnar, lasten och själva järnvägen beräknas till cirka 20 miljoner kronor. Dessutom medförde olyckan kostnader för industrin i form av förseningar.
Av utredningen framgår det också rälsen på den aktuella bandelen redan för fem år sedan betecknades som uttjänt. Några veckor innan urspårningen gjordes också en ultraljudsundersökning av rälsen på den aktuella bandelen. Den visade på misstänkta vertikalsprickor. Några åtgärder hann dock inte vidtas innan olyckan var framme.
Bidragande orsak
Utredarna skriver att den direkta orsaken till urspårningen inte går att fastställa, men att sprickbildningen är den bidragande orsaken. En sprickbildning som beror på att spåret är i dåligt skick och borde ha bytts för länge sedan.
Utredarna föreslår nu att man ska se över möjligheten att tidigarelägga spårbytet på den aktuella bandelen. Om inte det går måste det sättas in extra besiktningar och snabbt åtgärda problem som upptäcks.