Raka spåret in på sjukhuset - för vissa patienter

För första gången har landstingsfullmäktige fattat beslut om en länsstrategi för akutsjukvården. Intensivvården blir kvar på samtliga sjukhus.

Bra resurser. Kent Ögren (S), landstingsråd, menar att de har resurserna som krävs vid en allvarlig olycka.

Bra resurser. Kent Ögren (S), landstingsråd, menar att de har resurserna som krävs vid en allvarlig olycka.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2013-11-20 20:03

Länsstrategin för det akuta omhändertagandet slår fast en politisk viljeinriktning förklarade landstingsrådet Kent Ögren.

– Det ska fungera lika bra i Karesuando som det gör på Storgatan i Luleå, sade Kent Ögren (S) då landstingsfullmäktige debatterade länsstrategin.

Intensivvården ska organiseras utifrån lokala förutsättningar och behov, sägs det vidare i strategin. Vissa patientgrupper ska direkt kunna läggas in på sjukhus, så att de inte ska behöva vänta i flera timmar på akuten. Antalet jourlinjer ska minimeras, så att läkarna är tillgängliga för vård under kontorstid.

OBS-platser på sjukhusorterna

Moderaterna, Centern och Folkpartiet begärde att strategin skulle kompletteras med fem punkter; att mellanvårdsplatser ska finnas även på sjukhusorterna, en kvalitetssäkring av larmnumret 112, sjukvårdsupplysningen 1177 och SOS Alarms dirigering av ambulanser, I väntan på ambulans-verksamhet ska finnas i hela länet, samverkan med biltestföretag, gruvnäring och försvar utifrån deras behov och en åtgärdsplan för att säkra akut omhändertagande och transporter i Malmfälten. Det gick inte igenom.

Socialdemokraten Kurt-Åke Andersson biföll alliansens yrkande. Han försökte få besked om vårdplatser för de multisjuka gamla.

– Tala om vart de ska ta vägen! manade Kurt-Åke Andersson.

Oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) kritiserade strategin för att vara för allmänt hållen.

Två sjukvårdsdivisioner

Landstingsfullmäktige tog också det förväntade beslutet att omorganisera sjukvården i två divisioner från 2014; division länssjukvård bestående av opererande, barnsjukvård och diagnostik samt division närsjukvård bestående av primärvård, medicin, vuxenpsykiatri och akut omhändertagande.

Det var andra gången som frågan behandlades av fullmäktige, förra gången som frågan togs upp drev de tre allianspartierna och Norrbottens sjukvårdsparti igenom en återremiss.

Allianspartiernas gruppledare förklarade nu att de inte skulle rösta emot majoritetens förslag.

– Närsjukvårdsreformen är en mycket angelägen reform, även om vi inte är överens i alla detaljer, sade Stefan Tornberg (C).

Oförändrad politisk organisation

Norrbottens sjukvårdsparti reserverade sig mot beslutet. Alliansen fick inte gehör för sina förslag att den politiska organisationen ska ses över och att länsfunktionerna för internmedicin, rehab och vuxenpsykiatri ska föras över till division länssjukvård, istället för att tillhöra närsjukvårdsområde Luleå/Boden.

Närsjukvården delas in i fem geografiska områden:

Luleå/Boden. Länsfunktionen för internmedicin och rehab/geriatrik samt vuxenpsykiatrin ingår i området Luleå/Boden.

Piteå inklusive Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Kalix inklusive Övertorneå, Överkalix och Haparanda.

Gällivare inklusive Pajala och Jokkmokk.

Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!