Rädslan för hiv lever kvar

Folkhälsomyndigheten genomför just nu en informationssatsning för att öka kunskapsnivån om och attityderna kring hiv.

Dör inte. Det är hög tid för en attitydförändring kring hiv, anser Anders Nystedt, infektionsläkare på Sunderby sjukhus.

Dör inte. Det är hög tid för en attitydförändring kring hiv, anser Anders Nystedt, infektionsläkare på Sunderby sjukhus.

Foto: Anders Köjs

Luleå2015-11-24 07:00

Runt 130 personer i Norrbotten lever i dag med hiv. Dagens läkemedel för att hålla viruset i schack är så pass ­effektiva att nästan alla av dem har en så pass väl­inställd behandling att smittrisken anses försumbar.

Trots det är rädslan kring sjukdomen lika stark som för flera decennier sedan, och den största delen av de som är bärare berättar inte för sin omgivning att de är smittade.

– I dag kan man betrakta hiv som en kronisk sjukdom som i och för sig kräver kontinuerlig medicinering men man dör inte längre av hiv-infektionen om man får rätt behandling, säger Anders Nystedt, infektionsläkare på Sunderby sjukhus.

Det händer också mycket­ sällan att det går så långt att någon som är hivsmittad får aids.

– Det händer att någon med oupptäckt hiv får någon aidsdefinierande sjukdom, men det är många år mellan aidsfallen som vi ser.

Få känner till att man som hiv-positiv kan leva precis som alla andra.

Har man rätt inställd behandling kan man skaffa barn, ha en partner som inte är smittad och leva lika länge som icke smittade men tyvärr är stigmat kring ­sjukdomen fortfarande kvar.

– Fortfarande är det så att om man berättar att man har hiv så kan man förlora vänner, vilket är helt obefogat och väldigt tråkigt.

Folkhälsomyndigheten vill informera för att försöka ändra attityderna kring hiv och minska rädslan, för att göra det lättare för dem som bär på viruset.

Enligt Anders Nystedt är det hög tid att få ut aktuell kunskap om hiv till allmänheten.

– Det finns mycket annat ute i världen som man ska vara mycket, mycket mer rädd för än hiv.

Hiv

Hiv står för humant ­immunbristvirus. Det är ett ­virus som förstör immun­försvaret så att kroppen inte längre kan skydda sig mot vissa sjukdomar.

Om man inte får behandling utvecklar man så småningom det livshotande sjukdomstillståndet aids.

Cirka 7 000 personer i Sverige har hiv. 95 procent av dem har en välinställd ­behandling då virusnivåerna är nästan noll.

I Norrbotten är runt 130 personer hiv-bärare.

Källa: hividag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om