Radongasen ska bort

Det finns bostadshus med mer radon än tillåtet – det visar de mätningar som görs av Lulebo. Resultaten kommer från lägenheter på Skurholmen och Örnäset.

Mätningar. Lulebo mäter radon i alla sina lägenheter. För höga radonhalter har hittats men målet är att de ska ned under gränsvärdet.

Mätningar. Lulebo mäter radon i alla sina lägenheter. För höga radonhalter har hittats men målet är att de ska ned under gränsvärdet.

Foto: Fredrik Jonson

Luleå2015-11-06 07:00

Lulebo undersöker just nu sitt bostadsbestånd i jakt på lägenheter som har för höga värden av den radioaktiva gasen radon. Detta för att leva upp till det nationella målet att inga bostäder ska ha för höga värden (se faktaruta).

Först ut är område öst; Hertsön, Lerbäcken, Skurholmen, Lövskatan och Örnäset. Och där har mätningarna visat på bostadshus med för höga värden. Det gäller främst Skurholmen och Örnäset.

Detta bekräftas av flera källor på Lulebo samt bolagets tekniska chef Ulrika Persson.

– Geosigma har mätt mellan 1 500 och 2 000 lägenheter och i ett fåtal av dem har det mätts upp värden som ligger över gränsvärdet, säger hon

Vad händer nu?

– Ja, det kommer att göras kompletterande korttidsmätningar i de just de lägenheterna. Vad som sedan sker avgörs av resultaten av de nya mätningarna, säger Ulrika Persson.

Hon berättar vidare att de som är bosatta i de aktuella lägenheterna har informerats om mätresultaten.

– Ja, vi har lämnat information till hyresgästerna, säger hon.

Mätningarna utförs av konsulten Geosigma och de leds av bolagets gruppchef Charlotta Åström.

– Vi har mätt klart på område öst och nu är det centrum som gäller, säger hon.

Hon vill dock inte lämna ut några detaljer om resultaten.

– Som konsult kan jag inte lämna ut några uppgifter eller kommentera mitt arbete utan klartecken från vår uppdragsgivare, säger Åström och tillägger:

– Sedan tycker jag inte det är så bra att gå ut med uppgifterna i det här läget. Det skapar väldigt mycket oro i onödan. Högra radonhalter gör folk jätteupprörda.

Miljökontoret har reagerat på mätningsresultaten och Charlotta Åström har fått frågor om vilka åtgärder som ska sättas in för att minska halterna av den hälsoskadliga gasen i de utsatta bostäderna.

Både hon och Ulrika Persson menar att det är för tidigt att säga men att man misstänker att radonhalterna kommer från byggmaterialet (lätt blåbetong).

– Och i så fall är det förbättrad ventilation som gäller, säger Ulrika Persson.

Lulebo räknar med att klara av att mäta hela sitt lägenhetsbestånd denna vinter. Radonmätningar utförs från oktober till och med april.

Fakta radon

Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i berggrund och mark på de flesta håll i Sverige.

Radon är den miljöfaktor inomhus som orsakar flest dödsfall i landet.

Näst efter tobaksrökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer, den beräknas ligga bakom cirka 500 fall per år.

Radon mäts i becquerel per kubikmeter luft och värdet ska inte överstiga 200 i våra bostäder.

Det beräknas ändå finnas 400 000 bostäder i landet som inte klarar det värdet.

Det nationella målet är att alla bostäder ska klara 200 becquerel senast 2020.

Mängden radon avgörs av vad som läcker in i huset genom sprickor och otätheter. Det kan även finnas i dricksvatten och byggmaterial som blå lättbetong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!