Det är måndagförmiddag. Johanna Hövenmark sitter vid sin bärbara dator hemma vid matbordet. Hon följer nyhetsrapporteringen parallellt med sitt planeringsarbete inför veckan.
I nio veckor har hon varit isolerad från sina arbetskamrater. I stället för att arbeta i radiohuset på Nygatan klipper hon sina inslag i sin sons gamla rum.
– Det är lite ensamt, men jag har börjat vänja mig. Vid det här laget har skillnaden mellan privatliv och jobb börjat suddats ut. Det har hänt att jag suttit i pyjamasbyxor under vårt morgonmöte.
I mitten av mars beslutade företagsledningen på Sveriges Radio att dela upp arbetsstyrkan runt om i riket. Ungefär hälften av de anställda i SR Norrbotten uppmanades att arbeta från hemmet.
– Anledningen ligger i vårt samhällsansvar. Vi vill vidta försiktighetsåtgärder för att se till att vi inte hamnade i en situation där många i personalen blir sjuka samtidigt. Vi ville säkerställa att vi kan fullfölja vårt samhällsuppdrag. Att hela tiden ha förmågan att kunna sända radio, förklarar kanalchef Patrik Boström på P4 Norrbotten.
De befarade massjukskrivningarna har ännu inte inträffat i Norrbotten. Patrik Boström misstänker att två-tre medarbetare kan ha insjuknat i covid-19, men de har inte testats än.
P4 Norrbotten har hastigt fått arbeta fram nya rutiner. Redaktionens dagliga arbetsmöten sker på samma tid som förut, men hälften av styrkan följer mötet via datorn.
Upplägget har medfört drastiska lösningar. För första gången har P4 Norrbotten sänt nyheter från en medarbetares hem. Nyhetssändaren drabbades av halsont och uppmanades att stanna i hemmet, men hon var inte sjukare än att hon kunde läsa nyheter från sin källare.
– Jag tror inte att lyssnarna märkte någon skillnad. Jag är glad att Sveriges Radio varit framsynta att utrusta oss med verktyg som gör att vi står rustade att möta samhällskritiska skeenden. Det är ingen som i modern tid har ställts inför något sådant här. Jag tror att lärdomarna av att hitta nya sätt att arbeta mer ute på fältet kommer vi att ha stor nytta av i framtiden, säger Patrik Boström.
Johanna Hövenmark förbereder sig inför intervjun med Catrin Boström som väntat en längre tid på att få komma till ögonavdelningen vid Sunderby sjukhus. I dag består en radioreporters utrustning av en mobiltelefon och en så kallad "selfiepinne".
– Pinnen hjälper mig att hålla rätt avstånd. I dessa tider gäller det att vara extra försiktig. Jag brukar dessutom vända bort ansiktet under intervjun för att inte riskera att sprida smitta. Det vore bland det värsta som kunde inträffa.
Att arbeta från hemmet har inte varit problemfritt. Redan första veckan drabbades hon av smärtor i ryggen som spreds till nacke och arm.
– Det är svårt att ha en korrekt ergonomisk arbetsställning vid sitt eget matbord. Min arbetsgivare har varit tillmötesgående. Jag kunde häromkvällen besöka jobbet efter kontorstid för att hämta hem min kontorsstol, tangentbord och en större datorskärm.
En arbetsmiljöproblem kvarstår dock - en tolv veckor gammal kattunge.
– Jag föreslog att han skulle heta Virus eller möjligen Anders Nystedt, men min son ansåg att Blixten var ett bättre namn. Blixten är i stort behov av underhållning. När han lessnat på att leka själv brukar han smyga sig på mig eller stampa på mitt tangentbord. Det har hänt att han lyckats stänga av program.