Sörbyarna kan få egen brandstation och deltidsstyrka

Antnäs kan få en egen räddningsstation som bemannas med 25 deltidsbrandmän. Det skulle förstärka räddningstjänstens operativa förmåga.

"Det är motiverat att vi ökar vår förmåga i den södra delen av kommunen" säger Mikael Andersson, räddningsdirektör Luleå kommun.

"Det är motiverat att vi ökar vår förmåga i den södra delen av kommunen" säger Mikael Andersson, räddningsdirektör Luleå kommun.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-01-21 05:00

I februari 2020 beslutade kommunstyrelsen att räddningstjänsten skulle utreda om det finns förutsättningar för att inrätta en Rib-organisation i Sörbyarna, det vill säga en räddningsstation bemannad med deltidsbrandmän. Nu är utredningen klar och svaret på den övergripande frågan är ja, det finns förutsättningar.

– Vi är svaga i den södra delen av kommunen. Medborgarna riskerar att få vänta orimligt länge innan de får hjälp vid en olycka eller brand. Det är motiverat att vi ökar vår förmåga i den södra delen av kommunen, säger räddningsdirektör Mikael Andersson. 

I utredningen föreslås att Luleå kommun ska inrätta en Rib-organisation i Sörbyarna med fem personer i beredskap, en styrkeledare och fyra brandmän. Totalt skulle det behövas 25 anställda för att bemanna organisationen, för att kunna ha fyra jourgrupper samt en reservgrupp. 

Mikael Andersson ser positivt på möjligheterna att rekrytera deltidsbrandmän. I dagsläget finns 37 personer som anmält intresse. 

– Vi trodde att det skulle vara en trång sektor, men det har sett bättre ut än vi trodde. Vi är hoppfulla, säger Mikael Andersson. 

En ny räddningsstation skulle byggas i Antnäs, som ses som den lämpligaste placeringen med tanke på byns centrala läge. Exakt var i Antnäs som räddningsstationen skulle byggas är oklart. I vilket fall som helst så krävs en ändring av gällande detaljplan. 

– Kommunen äger en del fastigheter i Antnäs, men det finns inget beslut eller förslag exakt vilken fastighet det ska vara, säger Mikael Andersson.

Utredningen har inte hittat någon lämplig byggnad i Antnäsområdet som skulle kunna byggas om till räddningsstation.

Den årliga driftskostnaden beräknas bli cirka 6,6-6,7 miljoner kronor. 

Investeringskostnaden beräknas bli nio-elva miljoner kronor för räddningsstationen och cirka 9,1 miljoner kronor för fordon och annan utrustning. 

På måndag kommer politikerna i räddningsutskottet att ta upp utredningen. Därefter ska beslut tas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, om politikerna väljer att gå vidare med utredningens förslag. 

– Det tar en del av våren innan det här är processat politiskt, säger Mikael Andersson. 

Det kommer att ta fyra-fem år innan räddningsstation och full organisation är på plats. Utredningen föreslår att man startar tidigare med en begränsad organisation, Fip, vilket står för första insats-personer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!