I dag finns över 50 000 registrerade A-traktorer eller "epatraktorer" i landet, en fördubbling på tre års tid, vilket märks inte minst längs vägarna i Norrbotten.
Parallellt har olyckorna ökat dramatiskt. Transportstyrelsens statistik visar att 368 olyckor med personskador skedde under 2021 med A-traktorer inblandade, nästan en fyrdubbling jämfört med 2016 när antalet var drygt 100.
Problematiken är välkänd inom räddningstjänsten i Luleå, som har ryckt ut till flera olyckor med A-traktorer på senare år, däribland den svåra kollisionen längs E4 i Antnäs 2020.
– Vi har ett stort problem med epatraktorer och andra långsamt gående fordon på höghastighetsvägar, som ofta är enkelfiliga. Många epatraktorer ser också ut som vanliga bilar, ända tills du kommer nära som bakomvarande bilist – och då kan det vara försent, säger Mikael Andersson, räddningschef i Luleå.
Hastigheten för en A-traktor får inte överstiga 30 kilometer i timmen och de får därför inte köras längs motorväg eller motortrafikled.
Däremot är de tillåtna längs övriga sträckor av såväl E4 som E10 och riksväg 97, ofta med långa bilköer som följd, vilket frestar hårt på tålamodet för övriga bilister.
Den begränsade sikten som ofta råder vintertid i och med snörök med mera gör situationen än värre, så även på länsvägarna.
– E4 har trots allt omkörningszoner, medan kurviga länsvägar saknar det och där är olycksrisken ännu större, med fler chansartade omkörningar längs sträckor som inte är mötesfria. Frustrationen är jättestor för andra trafikanter när de hamnar i bilköerna.
Och köbildningar på grund av epatraktorerna innebär även svåra utmaningar för räddningstjänsten vid utryckningar till allvarliga trafikolyckor, bränder och annat.
– Ingen rolig stress att åka på ett räddningsuppdrag och hamna i en bilkö på grund av en epatraktor.
Även om han inte har statistik över hur ofta pågående räddningsinsatser fördröjs, bedömer Mikael Andersson riskpotentialen som mycket stor.
– Det blir försenade utryckningar som i värsta fall innebär fara för liv. Enkelfilerna är inte designade med omkörningsutrymmen och vintertid, med plogkarmar och annat, går det inte alls.
Räddningschefen pekar även på andra problem rörande fordonen.
– Det finns ingen bältesplikt och i princip hur många som helst kan sitta i A-traktorerna. Det har skett flera svåra olyckor med ungdomar på flak också, även i vårt närområde.
Samtidigt som debatten om "epatraktorerna" rasar vidare hoppas han att regeringen skyndsamt genomför Transportstyrelsens förslag om skärpta regler, bland annat med krav på bältesanvändning och vinterdäck, samt endast en passagerare per plats.
Räddningschefen tror också att en höjning av maxhastigheten för A-traktorer till 45-50 kilometer i timmen delvis kan lindra köbildningarna längs exempelvis E4 – men där säger Transportstyrelsen nej i dagsläget.
– Jag bor själv i en by och har full förståelse för svårigheten för unga med begränsade transportmöjligheter, när bussturerna inte duger. Men har du en epatraktor, se då till att den är säker och att det finns bilbälten också, även om det inte finns krav på det i dag, säger Mikael Andersson.