GY11 kallas den nya skolreformen som regeringen har utformat.
I Luleå finns det i nuläget fem olika idrottsprogram: hockeygymnasiet, fotbollsgymnasiet, basketgymnasiet, hälsa- och friskvårdsprogrammet samt friluftsliv- och ledarskapsprogrammet.
De två sistnämnda är inte riktade mot elitidrott som de tre övriga. Elitidrottsprogrammen kommer från och med hösten 2011 ingå i nationell idrottsutbildning (NIU).
Inte medvetna
Hälsa- och friskvårdsprogrammet samt friluftsliv- och ledarskapsprogrammet blir i stället programfördjupningar i det nya barn- och fritidsprogrammet (BF).
Något som innebär både för- och nackdelar.
- Det blir jättebra för vår del, innehållet i BF kommer att se annorlunda ut än vad det gör i dagsläget. Barn- och fritidsprogrammets nya slagord är ledarskap och hälsa, samt att eleverna får en väldigt bra pedagogisk grund oavsett vilken programfördjupning de väljer. BF är också ett yrkesprogram där eleverna bli utbildade gruppinstruktörer, personliga tränare med mera. Bara vi får en klass så blir det ett kanonbyte, säger Josephine Munter, lärare på hälsa- och friskvårdsprogrammet.
1 mars är sista ansökningsdagen till gymnasiet. Varför Josephine Munter ser risken med en utebliven klass beror på att eleverna i årskurs nio inte är medvetna om förändringen.
- Eleverna tror att programmet försvinner. Besluten från Luleå kommun och Skolverket har kommit så sent att informationen om att vi nu blir en del av BF inte har gått ut. Man har gått ut med informationen att elitidrottsprogrammen nu ska finnas under NIU, vad som händer med oss nämns inte, säger hon.
Dålig information
Josephine Munter menar att det har skapats en reform som man har bråttom med att genomföra.
- Alla är inte på startlinjen och snart går startskottet. Om besluten kommit tidigare från centralt håll hade informationen till eleverna i årskurs nio kommit ut i god tid, säger hon.
Hon berättar vidare att hälsa- och friskvård samt friluftsliv- och ledarskapsprogrammen förvisso går att hitta på kommunens hemsida.
Omstrukturerade från program till fördjupningar.
- Sökvägen är krånglig, först ska eleven gå in på barn- och fritidsprogrammet och därifrån klicka sig fram till dem två inriktningar som finns: Pedagogiskt arbete och fritid och hälsa. Via den sistnämnda finns sedan tre fördjupningar som kallas hälsa- och friskvård, friluftsliv- och ledarskap samt bad- och fritidsanläggning. Det är alltså inte helt enkelt om eleven inte vet om förändringen. Jag är rädd att vi tappar elever på grund av det, säger hon.
Om Josephine Munters farhågor besannas är hennes förhoppning att förändringen får en chans att mogna.
- Jag hoppas att skolledningen låter det här rulla igång sakta med säkert, att det inte läggs i säcken på en gång om det bara är ett fåtal elever som söker, utan att vi får köra igång med dem, och får en chans att jobba in oss bättre inför nästa år i stället, säger hon.