Ljudet från bilarna studsar över isen när Kuriren anländer. Gaspådrag och växlingarn som är som ljuv musik för en motorälskare.
Sedan ett par veckor tillbaka finns också möjligheten att själv få känna kraften i någon av dessa sportbilar. En tjänst som Ice Driving Institute by Tinseau står för ute på vildmarkscampingen Ebbenjarka utanför Luleå.
På Stor-Antnästräsket har en racingbana plogats upp som i princip är en kopia av de mest kända avsnitten av Le Mans utanför Paris. Men här har het klibbig asfalt bytts ut mot norrbottnisk kärnis.
Den här helgen har fem fransmän tagit chansen att förkovra sig i bakom ratten på någon av de högpotenta Porsche GT3 RS 911/997 med 415 hk under huven.
Laurent Buisson, en av fyra ägare av den exklusiva chaufförsutbildningen, berättar att pengar har en sekundär betydelse för de som köper tjänsten.
Gruppen som finns på plats betalar 6.000 euro (53.000 kronor) för att under tre dygn vässa sportbilskapaciteten.
Eric Decronumbourg, 46, från Chartres utanför Paris, berättar att han har varit i Norrbotten av samma anledning tidigare. Men efter tre racinghelger i Arjeplog har turen kommit till Luleå.
– Jag har gillat bilar sedan jag var tre år. Min pappa tog tidigt med mig på tävlingar, säger fransmannen som vid sidan av familjen helst lägger sin tid vid någon racingbana i Europa.
Av den anledningen tvingas han trots allt att dra på arbetskläderna och stämpla in på sitt livsmedelsförtag.
– Ibland måste jag jobba för att finansiera dessa galenskaper, säger han och skrattar.
Tillsammans med vännerna söker sig Eric Decronumbourg alltid till chaufförsutbildningar som Christophe Tinseau leder. Han är förövrigt en av ägarna till verksamheten.
– Vi gillar honom väldigt mycket. Han är otroligt professionell, säger han om sportbilsinstruktören som stått på startlinjen i klassiska Le Mans elva gånger, med en sjundeplats som bästa resultat.
– Var i Frankrike kan du hitta en sådan här plats? Du kan köra oerhört snabbt – och väldigt säkert. Det är ett fantastiskt nöje, säger Eric Decronumbourg.
Att sportbilsinstitutet halkade hela vägen till Luleå är en ren slump, konstaterar Anders Englund som driver konferensanläggningen.
– De var här och gjorde ett jobb med ett franskt företag när vi började diskutera idén. En av dem stod och tittade på isbanan, då jag frågade honom: "Skulle inte det här vara något för er?", berättar Englund.
Och på den vägen är det.
Fram till slutet av mars finns det inte många luckor i kalendern som är tomma.