Har du koll på olika sexuella läggningar?

Vad betyder queer, pansexualitet, polysexualitet eller vad innebär det att vara trans? Vi träffar David Forsberg på RFSL i Luleå som reder ut begreppen.

David Forsberg på RFSL:s kontor i Luleå förklarar den mängd av olika sexuella läggningar som finns.

David Forsberg på RFSL:s kontor i Luleå förklarar den mängd av olika sexuella läggningar som finns.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-08-19 19:00

Just nu pågår Pride Luleå, som bland annat vill synliggöra HBTQ+-personer. Men hur stor koll har du på olika sexuella läggningar och könsidentiteter? Hbtq+ står för homosexuell, bisexuell, trans och queer där pluset står för övriga sexualiteter och könsidentiteter. Heterosexualitet, homosexualitet och bisexualitet hör kanske till dem du hört ofta, men det finns många begrepp som gemene man inte använder. 

Med hjälp av David Forsberg, som vi träffar på RFSL:s lokala kontor i Luleå, ska vi reda ut de vanligaste orden.

Trans?

– Transpersoner är personer som inte alls eller delvis inte identifierar sig som det kön de föddes med. Trans har att göra med könsidentitet och har inget att göra med vilken sexuell läggning man har, alltså kvinna till man eller tvärtom.

Queer?

– Queer kan betyda olika saker för olika personer. Det kan ha att göra med att man tycker att det ska finnas plats för andra normer i samhället än heterosexualitet. Men det kan också vara en identitet du väljer att använda när du inte är säker på vilken sexuell läggning eller könsidentitet du tillhör, eller det du alltid identifierar dig som eftersom du kanske inte känner att något annat ord passar dig. Man ifrågasätter rådande normer. Man kan snarare säga att folk som är sökande kan vara queer. Men inte sökande för att man är queer.

Okey, och vad är då pansexualitet?

– Att man attraheras av alla kön. Pansexuella kallar sig oftast "pan".

Omnisexualitet, vad är det?

– Att attraheras lika mycket av alla kön. Ett sätt att se på omnisexualitet kan vara att skillnaden mellan pansexualitet och omnisexualitet skulle kunna vara att pansexuella kan attraheras mer av något kön medan omnisexuella attraheras lika mycket av alla. Men på just omnisexualitet och pansexualitet finns det lite olika tolkningar och sätt att se på det.

Polysexualitet?

– Att attraheras av flera kön men inte alla.

Asexualitet, förklara?

– Man kan känna en vilja att bilda familj och leva i en relation utan att känna sexuell attraktion.

Vad är questioning?

– Man är sökande, lite som att vara queer. En identitet man kan ha innan man vet vilken könsidentitet eller sexuell läggning man identifierar sig med, eller om man inte vill kategorisera sig till någon sexuell läggning eller identitet.

Cisperson?

– En person som identifierar sig som det kön de fått tilldelat vid födseln. När jag är ute och informerar brukar vi prata om olika variabler av könet. Det kroppsliga könet rent kroppsligt, det barnmorskan säger "det blev en pojke eller flicka" vi föds med. Sedan har vi det juridiska könet men sedan har vi ju könsuttryck som vi kan ändras med smink, hår och kläder och sedan var vi könsidentiteten. Om alla variabler stämmer överens med varandra och ens tilldelade kön så är man cis-person.

Intersex, kan du berätta mer om det?

– Det är en medfödd variation. Vi definierar det som en person med ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar och äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Förenklat betyder det att en person med ett medfött tillstånd där könsorganets utseende och/eller funktion inte stämmer överens med det vanliga.

Har förstått att könskorrigering, byte av kön, inte är en enkel sak. Kan du berätta något om detta?

– Vi brukar använda oss av begreppet transvård. Eller könsbekräftande behandling. Vilket består av flera vårddelar för att hjälpa en person att bekräfta sin könsidentitet.  Detta är ofta en lång och svår process som innehåller såväl psykolog och kuratorsamtal, röstträning, hormonbehandling och kirurgi och som tyvärr har långa köer.

Var har du för råd till en person som önskar att komma ut, att berätta?

– Det finns inget enkelt svar på det. Om man verkligen vill komma ut ska man prata med en trygg person, en människa man verkligen litar på. Jag tycker man ska prata med sig själv först och sedan successivt ta sig framåt.

Förekommer det hat och hot mot RFSL eller personer som är engagerad i organisationen?

– Jag personligen är väldigt skonad från hat och hot. Visst var det en ganska livat i sociala medier när jag drog igång Pride i Pajala för flera år sedan. Jag vet att något fönster har krossats på RFSL på andra avdelningar i Sverige, inte här.  

Homosexualitet eller bisexualitet är mer accepterat i dag påstår jag, stämmer det?

– Vi har kommit mycket långt och har röjt stor framgång men det är en bit kvar att gå, speciellt för personer, som till exempel är homosexuella, att bilda familj, skaffa barn. Adoption går ju men är fortfarande väldigt krångligt.

Kan du förstå att den breda allmänheten inte förstår innebörden av alla läggningar?

– Verkligen. Det finns inte längre bara heteronormen utan en hel massa olika läggningar och jag förstår att det kan vara svårt att lokalisera vad som är vad. Det viktiga är inte att den breda allmänheten har koll på alla identiteter och ord, utan att man känner till att det finns fler sexuella läggningar än homo, bi och hetero och att det finns fler könsidentiteter än man och kvinna.

Har du någon kännedom hur hbtq-orgnisationen i Ukraina mål för tillfället?

– RFSL har startat en insamling där vi ska skänka pengar till hbtq-rörelsen i Ukraina. Så länge kriget pågår finns inget skyddsnät där.

David Forsberg

Namn: David Forsberg.

Bor: Luleå.

Ålder: 33 år.

Yrke: Projektledare, samordnare och utbildare.

Familj: Fästman och en hund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!