För tillfället är Oden iväg på en forskningsexpedition där man undersöker det marina ekosystemet mellan Grönland och Nordpolen, för att fördjupa förståelsen för hur ekosystemet i centrala Arktis fungerar och påverkas av ett allt varmare klimat.
Besöket vid Nordpolen är isbrytarens tionde, varav det första skedde för 30 år sedan. Då var Oden, tillsammans med den tyska forskningsisbrytaren Polarstern, det första icke-atomdrivna fartyget som nådde platsen.
– Vi firade Nordpolsbesöket med att bjuda in alla till bryggan för att se när GPS-mottagaren slog över från N89°59,9 för att sedan börja räkna ner igen på andra sidan klotet. Efter att vi passerat Nordpolen fick alla gå ut på isen. Odens kökspersonal bjöd på grillad korv och varm choklad, säger Mattias Petersson, kapten på isbrytaren Oden i ett pressmeddelande.
Genom 2,5 meter tjock is har expeditionen tagit sig till områden som tidigare inte kunnat utforskas. Tanken är att man nu ska installera nio isstationer för att kunna inventera fiskbeståndet i centrala Arktis.
– Vi har inte fångat fisk ännu, men förvånansvärt många räkor och pungräkor som utgör fiskens föda. Efter Nordpolen åker vi till Lomonosovryggen och det tidigare outforskade området som är vårt mål, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som är Chief Scientist för forskningsexpeditionen.