Psykvården överbelastad

Patienterna och dess anhöriga får betala priset för att psykvården är kraftigt överbelastad. Patienter som egentligen behöver vård kan tvingas åka hem igen.

ÖVERBELASTAT. Psykvården i Norrbotten är överbelastad och därmed tvingas läkarna ställa patienter mot varandra och ta beslut om vem som behöver vården mest.

ÖVERBELASTAT. Psykvården i Norrbotten är överbelastad och därmed tvingas läkarna ställa patienter mot varandra och ta beslut om vem som behöver vården mest.

Foto:

Luleå2009-06-03 06:00
- Det finns inte alltid plats för alla och då måste vi inom vården göra en avvägning om vem som behöver vården mest, säger Per-Axel Karlsson som är chefsöverläkare Länsgemensam psykiatri i Öjebyn. "Annas" kamp (se artikeln ovan) om att få sin dotter tvångsomhändertagen får därmed en förklaring. Det finns helt enkelt inte plats för alla som söker hjälp inom vuxenpsykiatrin. - Det finns tre kriterier som avgör om en person är i behov av tvångsvård, säger Per-Axel Karlsson. - Nummer ett är att patienten lider av en allvarlig psykisk störning och dessutom kan vara ett hot mot sig själv och eller sin omgivning. Nummer två är att inneliggande specialistvård är absolut nödvändigt. Nummer tre är att patienten inte samarbetar i vårdsituationen. Borde räcka
Därmed skulle "Annas" dotter tvångsomhändertagits då hon försökte ta sitt liv för andra gången enligt tvångsvårdskriterierna.- Jag håller principiellt med om att ett suicidförsök skulle räcka för tvångsintagning.Problemet inom psykiatrin i Norrbotten - och i Sverige som helhet - är att den lider av överbelastning. Ett delproblem i Norrbotten är att antalet läkare är för få jämfört med patienterna. Delvis därför tvingas vården ibland skicka hem patienter som i annat fall skulle skrivas in.- Vi är fem läkare på varje 100.000 innevånare vilket kan jämföras med Stockholm som har 35 på 100.000. Därför tvingas vi göra avvägningen om vilka patienter som behöver vården mest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om