Psykiatrin i allvarligt läge
Psykiatrin befinner sig i ett allvarligt läge. Därför behövs flera insatser göras. Det säger verksamhetscheferna i de fyra nordligaste landstingen i ett brev till socialministern. En idé är att öka grundutbildningen i psykiatri till sex månader. Och öka antalet utbildningsplatser i Umeå.
Samtidigt är det stor brist på psykiatriker och den bristen beräknas bli än värre eftersom en tredjedel av alla psykiatriker går i pension inom de närmaste åren.
Verksamhetscheferna talar om flera svåra konsekvenser som en följd av bristen på psykiatriker:
nn det påverkar patientsäkerheten
nn det lamslår ibland hela verksamheter
nn det leder till oklarheter om vem som ska eller får göra vad i personalgruppen
nn bristande tillgång till läkarbedömning
nn brister i dokumentation och remisshantering
nn stort beroende av stafettläkare som leder till bristande kontinuitet och höga kostnader
nn ökad belastning på en redan ansträngd äldre psykiatrikerkår
nn vårdcentralerna måste ta hand om patienter som egentligen borde handläggas av specialistpsykiatrin.
Kräver krafttag
Enligt verksamhetscheferna krävs det krafttag för att komma till rätta med de här problemen.
Det skriver de i sitt brev som är riktat till socialminister Göran Hägglund, Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund och Håkan Sörman på Sveriges kommuner och landsting.
I brevet talas om en utveckling i rakt motsatt riktning: på en del universitet vill man minska antalet utbildningsveckor i psykiatri på läkarutbildningen trots att den redan nu är "styvmoderligt behandlad".
Verksamhetscheferna har några förslag på vad som behöver göras för att vända utvecklingen.
Många brister
En idé är att det ska ingå sex månaders utbildning i psykiatri för blivande läkare. Ett annat krav är att öka antalet utbildningsplatser i Umeå.
- Psykiatriutredningen visade på många brister och vad som behöver göras. Men ingenstans talar man om bristen på psykiatriker, säger Stefan Bergström som är verksamhetschef för psykiatrin i Norrbotten.
Han säger att bristen på psykiatriker ökar på grund av hur utbildningen är upplagd.
- I dag ska en blivande läkare få tre månaders utbildning i psykiatri men i praktiken är det frivilligt. Därför tar många jourledigt eller ägnar sig åt något annat. Det betyder att många blivande läkare inte har några kunskaper om psykiatri och därför väljer de bort den utbildningen.
- Det är därför som vi vill öka den till sex månader. Om det sker får de blivande läkarna större kunskaper om psykiatri och kanske lockas att bli psykiatriker. Det är en fascinerande del av läkaryrket: det finns 2.187 diagnoser, säger Stefan Bergström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!