Ungefär samma kommentar har chefen för division psykiatri, Stefan Bergström.
- Om patienten haft med oss att göra eller om han haft kontakt med någon annan verksamhet än psykiatrin, så kommer vi att följa upp det. Men än så länge är det mest spekulationer och det pågår en polisutredning, så vi får se vad den visar, säger han.
Granskats
Psykiatrin i Norrbotten har nyligen granskats av Socialstyrelsen. I mitten av maj gjordes ett besök på psykiatriska kliniken i Sunderbyn föranlett av att ett par patienter, som skickats hem begått självmord.
I juni kom resultatet av granskningen, som resulterade i att Socialstyrelsen var nöjd med de åtgärder som vidtagits vad gäller vuxenpsykiatrin, men skulle fortsätta att följa förhållandena inom närpsykiatrin.
- Vi håller på med ett förbättringsarbete, men det här är ett besvärligt område att verka inom, säger Kent Ögren. Det är inte bara vi som har svårigheter att rekrytera utbildade psykiatriker. Men rekrytering är ett prioriterat område för oss.
Råder brist
Stefan Bergström menar att det är det svenska utbildningssystemet, som inte fungerat.
- När en student kommer in på läkarutbildning kan han eller hon välja att utbilda sig inom vilken specialitet som helst oavsett var det finns behov, säger han kritiskt. Det råder brist på psykiatriläkare i hela landet. Med tanke på att det i Västra Götaland, som har både regionsjukhus och läkarutbildning, är en brist på 30 procent, tycker jag vi kan vara glada att bristen här stannar vid 40 procent.
Kortsiktigt är det en brist som får lösas med hyrläkare och andra tillfälliga åtgärder. Långsiktigt har landstinget i Norrbotten med statligt stöd gjort en specialsatsning på utbildning för att få nya specialistläkare inom psykiatrin.
- Vi erbjuder läkare under utbildning en högre lön om de vill satsa några månader extra på sin AT-utbildning inom psykiatrin. Det har gett resultat och det har lett till att vi nu har fler läkare än någonsin under specialistutbildning inom psykiatrin, säger Stefan Bergström. Men det är en satsning på längre sikt.
Varken landstingsrådet eller divisionschefen vill alltså ge några närmare kommentarer till uppgifterna i Kuriren att den nu mordmisstänkte 51-åringen ska ha sökt hjälp vid psykiatrimottagningen i Sunderbyn. Han ska där ha begärt att bli inskriven, men i stället fått ångestdämpande medicin.
Vården har tidigare sagt att ärendet ska utredas och om det finns skäl kommer man att göra en Lex Maria-anmälan.