Psykiatrichefen bemöter kritiken: "Vi får jobba hårt"

Patienttrycket ökar samtidigt som det är svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor. Psykiatrivården i Norrbotten har en utmanande situation, enligt divisionschef Krister Berglund.

Krister Berglund kostaterar att rekrytering av personal är en av de största utmaningarna för psykiatrin.

Krister Berglund kostaterar att rekrytering av personal är en av de största utmaningarna för psykiatrin.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-11-29 11:05

Han tillträdde som divisionschef för division vuxenpsykiatri i maj i år. Där ingår bland anat psykiatrin vid Sunderby, Gällivare och Piteå sjukhus, samt öppenvården i länet. Här ingår även den rättspsykiatriska verksamheten i Öjebyn. 

– Det finns stora behov av psykiatrisk vård och vi får jobba hårt med att prioritera i de olika patientgrupperna. Målet för psykiatrin i dag är att försöka möta patienterna med vårdinsatser så nära hemmet som möjligt, säger Krister Berglund. 

Flera personer som Norr Media har intervjuat inför publiceringarna om psykiatrivården vittnar om en otillräcklig vård, där patienter inte får den hjälp de behöver och där de istället för att läggas in för vård skickas hem med medicinering. Krister Berglund hoppas att det inte är en allmängiltig uppfattning om hur psykiatrivården fungerar. 

– Vi skriver in människor i psykiatrin varje dag. Den som söker vård akut får många olika frågor för att läkaren ska kunna få en helhetsbild. Det är betydligt mer avancerat än att patienten bara skulle få en fråga om de är suicidala eller inte, säger han.

Avdelning 25 i Piteå flyttades i somras till Öjebyn, i lokaler åtskilda från rättspsykiatrin. Fram till september var det nödvändigt att koncentrera resurserna för att få verksamheten att kunna fortgå utan avbrott, påpekar Krister Berglund. 

Beroendecentrum har vanligtvis ett särskilt flöde för missbrukare som behöver avgiftning för att kunna påbörja planerad behandling som har beviljats av socialtjänsten. Färre rum var öppna i somras, som en följd av semestertider och en pågående pandemi. Missbruksvården prioriterades likvärdigt med annan psykiatrisk vård.

– Det var bekymmersamt, så klart, men det medicinska behovet styrde. Vi har skrivit in missbrukare för avgiftning i de fall det var medicinskt prioriterat, men det vi inte kunde göra i samma utsträckning var att ge avgiftning för att det fanns en plan via socialförvaltningen. 

När det gäller väntetider för utredningar inom exempelvis det neuropsykiatriska området, har trycket ökat. Krister Berglund säger att regionen arbetar aktivt för att få ned väntetiderna. 

– Vi ser en ökning inom gruppen som utreds för ADHD-diagnoser. Det har varit en successiv ökning under flera år. 

Pandemin ledde till färre patientbesök inom öppenvården och mycket av vården har fått ställas in, enligt Krister Berglund. Men tack vare digital teknik har patienter istället kunnat få vårdinsatser på distans. 

– Tack vare distansbesöken har vi ändå kunnat ligga kvar på samma nivå som innan pandemin. Fördelen med dessa besök är att de faktiskt oftare blir av. Avbokningarna blir färre när patienter inte behöver resa för att få vård. 

Svårigheten med att rekrytera personal finns liksom inom övrig sjukvård även inom psykiatrin. Det råder brist på vissa kompetenser, helt enkelt för att människor inte söker sig till vårdyrken i den utsträckning som skulle behövas, påpekar Krister Berglund. 

– Oavsett tilldelning av resurser så är rekrytering en av vårdens stora utmaningar. Vi har brist på legitimerad personal såsom läkare, sjuksköterskor och psykologer och vi behöver arbeta med kompetensfrågan både nationellt och lokalt i Norrbotten. Vi är en division med begränsade resurser som måste räcka till för många, men jag tror på det utvecklingsarbete verksamheterna bedriver just nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!