I går kunde tidningen Aftonbladet avslöja att det nationella provet i svenska hade läckt ut i förväg på sociala medier. Provet görs av niondeklassare och fungerar som en måttstock på nationell nivå.
Skolverket agerade snabbt och informerade Skolinspektionen. Och till landets alla rektorer gick informationen ut om att de kunde välja att istället låta eleverna skriva ersättningsprovet som alltid medföljer som ett reservalternativ till det ordinarie provet, just i händelse av situationer som denna.
En av de rektorer i Luleå som valt att låta eleverna skriva ersättningprovet i dag är Marcus Hedström, rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan.
– Ja, jag läste redan i går kväll att provet hade läckt ut och när man har med ungdomar att göra så går det väldigt fort. Det är ingen idé att försöka hinna före dem, utan de som vill ha reda på sådan här information får reda på den väldigt snabbt, säger han.
– Vi vill kunna kvalitetssäkra nationella proven. De är viktiga tillfällen, även om de bara är en del av den samlade bedömningen.
Tunaskolans administration har under morgonen jobbat intensivt för att kopiera upp ersättningsprovet i fysiska exemplar, och just nu skriver eleverna provet. Och även om själva läckan inte kommer från Tunaskolan så har Marcus Hedström vidtagit åtgärder.
– Jag tycker att man alltid ska se över rutinerna man har när sådant här händer. Även om vi tycker att det fungerar bra på Tunaskolan – vi har ett stort valv för sådant här material som jag knappast tror att någon kan forcera för en sådan här sak – så har jag ändå pratat med undervisande lärare om hur vi hanterar proven. Sedan hoppas jag att alla andra i landet gör likadant, för om vi alla hjälps åt så ska det här inte behöva upprepas, säger Hedström.
Han tillägger att det är bra att ersättningsproven finns.
– Ja, så länge det finns människor som är ute efter att sabotera eller till och med dra vinster av att delge provfrågor. Så jag hoppas att alla rektorer nu tar sitt ansvar och väljer att använda ersättningsprovet i dag. Annars blir det inte lika förutsättningar för eleverna. Har någon kännedom om provfrågorna eller facit så blir det en ojämlik situation och provresultatet ojämförbart. Det kan bli jättefel.