Provar Grön rutt

I höst startas projekt Grön rutt på villaområdet Hammaren i Luleå. Samarbetspartners är Renhållningen, Luleå kommun, Posten och Tidningstjänst. Målet- att husägarna placerar sina postlådor och sopkärl på ena sidan av gatan vilket ger förbättrad miljö och trafiksäkerhet med mera.

Luleå2013-06-11 14:49

- Projektet som omfattar 430 villor sätter igång nu i september och pågår fram till i vår. Villaägarna har fått information och vi ska ha flera möten nu i augusti, säger Magnus Zorn som är logistik och produktionschef på Renhållningen. Villaägarna kommer också att få praktisk hjälp vid flytt av brevlådor med mera.

Rutterna kommer i försöket att omfatta de slingor där man kan köra rakt igenom utan att behöva vända. Stumparna där man måste vända omfattas inte.

Idén med Grön rutt kommer ursprungligen från Östersund och har nu anammats på flera håll i norra Sverige.

– Det här finns i Skellefteå på frivillig bas och i Piteå där det är obligatoriskt och Boden har startat, förklarar Pär Lundkvist som är produktionsledare på Posten i Luleå. Han var för övrigt med om att införa Grön Rutt i Skellefteå och säger att det har gått mycket bra där med full uppslutning.

Det hela handlar alltså om att villaägarna ska placera sina postlådor på ena sidan gatan och att man vid tömningsintervallerna placerar ut sina soptunnor där också. Placeringen blir då parvis med postlådor och fyra sopkärl.

– Om alla gör det behöver man inte köra flera vändor konstaterar Zorn, Lindkvist och Luleå kommuns produktionsledare för gata och trafik Patrik Lamberg.

– Det kommer också att ge en förbättrad snöröjning på gatorna, konstaterar Lamberg som hoppas att alla ska ställa upp.

– Det är nog ingen som vill ställa sig utanför, säger Magnus Zorn som berättar att körsträckan minskar med 25 procent.

I vår utvärderas projektet :

– Då hoppas vi att kommunfullmäktige tar beslut att införa detta, säger Zorn. Det rör sig om15.000 villor och i en process kan man ansluta 3.750 hus per år.

Fakta Grön rutt

Ger Ökad trafiksäkerhet. Bullret minskar. Miljön blir också bättre när fordonen kör bara ett varv. Färre start och stopp. Koldioxidutsläpp minskar. Arbetsmiljö blir bättre och lönsamheten ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om