Många unga använder vapes, e-cigaretter, något som Luleå kommun har uppmärksammat vårdnadshavare om. Enligt länsstyrelsens drogvaneundersökning har 27 procent av eleverna i årskurs 9 i Luleå provat att vejpa. Hur vanligt är det? Och är drycken Prime värt hajpen – om det ens är en hajp? Vad tycker unga om att bli serverade köttbullar och makaroner som extrarätt varje dag?
Vi frågade Greta Palmquist, 14 år, Melvin Edström, 14 år och Amelia Modig, 15 år på Residensskolan, samt Sam Wallsten, 15 år, Yasmin Kaanan, 14 år och Berabeh Aron, 14 år, på Tunaskolan.
Märker ni av att det är en hajp kring vape?
– Ja, ganska mycket. Man pratar om det, men man ser inte någon gå runt med vape i skolan, säger Sam Wallsten.
– Det är som en trend, att det är coolt, men det är ju inte det, säger Greta Palmquist.
De berättar att de kan se tomma vape-förpackningar men att man inte ser någon vejpa på skolgården.
– Det känns som att det var vanligare förr. Även de som är ännu yngre än oss har provat det, säger Melvin Edström.
– Ibland luktar det jättemycket på toaletten. Det är ju en annan doft än vanliga cigaretter, det luktar typ fräscht, säger Amelia Modig.
– Jag tror att ungdomarna tror att det är mycket bättre än att röka, men det är ju inte det. Det är väldigt farligt, säger Yasmin Kaanan.
Hon säger att hennes föräldrar skulle ifrågasätta varifrån hon fått vape om de såg henne med en sådan.
– Det är ju 18-årsgräns på den, säger hon.
De säger att grupptryck inte förekommer, i alla fall inte som de märkt av. Vape är inte något de är intresserade av att prova.
– Jag skulle inte testa eftersom jag vet hur mycket det kan förstöra, säger Melvin Edström.
– Och när man idrottar så är det dåligt för konditionen och hälsan, säger Greta Palmquist.
Det är på sociala medier, som Tiktok, och via Snapchat trenderna kommer. Det kan vara ungdomar både i Sverige och utomlands som gör något som ungdomar tittar på och sedan kopierar –eller kändisar, som i fallet med Prime, drycken som är gjord av två you-tubers, KSI och Logan Paul.
Trots att den lanserades med ett pris på omkring en hundring, har den sålt slut överallt, även i Luleå. Det finns en variant med koffein och en utan. Intresset för Prime är stort, berättar ungdomarna:
– Den har varit väldigt hajpad, säger Greta Palmquist.
– Det är ganska nytt här i Sverige, så det är många som vill testa det i alla fall. Men jag tycker inte att någon av dem är god. Men man tror att den ska vara det eftersom de här kändisarna har gjort den, säger Sam Wallsten.
– Jag provade sätta den i Sodastream och då blev den faktiskt godare, säger Melvin Edström.
Ett förslag som de tycker är bra är att servera köttbullar och makaroner varje dag som extrarätt. Det är ett medborgarförslag som lämnats in till Luleå kommun för att få fler barn att äta av skolmaten och därmed prestera bättre i skolan.
– Jag tycker det är bra. Då har man ändå ett alternativ om det är någon maträtt man inte gillar och då får man ändå i sig något, säger Sam Wallsten.
– Många skulle nog uppskatta det. Man kan ta makaronerna om man inte gillar köttbullarna och vice versa, säger Amelia Modig.
Alla instämmer i att det ofta blir en tur till fiket eller affären för att köpa något de dagar maten inte är god. Men Berabeh Aron påpekar att alla inte har råd att äta köpesmat hela tiden.
– Skolmaten är inte så bra som man skulle kunna tro. Elevrådet tog upp om dålig mat och då var lunchen bra några veckor men sedan blev det likadant igen, säger hon.
Amelia Modig säger att personalen borde få en kurs i vegetarisk matlagning.
– Vegetarisk mat är god, men på skolan ser den inte god ut och många väljer att inte äta. När saker heter som det inte är så väljer man att inte äta. Ett exempel är persikodoftande gryta. Vi vet inte vad som var i men det var inte persika i alla fall och det doftade inte persika heller, säger hon.