Protestbrev från Arjeplog
Polisbemanningen har bit för bit försämrats. Det anser kommunstyrelsen i Arjeplog. Kommunalrådet Bengt Urban Fransson har skrivit ett protestbrev till polismyndigheten och till polisstyrelsen i Norrbotten.Bodens kommunalråd Olle Lindström har också skrivit brev och framfört att inga nya förflyttningar från Boden till Luleå kan accepteras.I morgon tisdag håller polisstyrelsen ett extramöte i Luleå.
Bland annat försvinner närpolischeferna och polismästartjänsterna ute i länet. Ledningen ska ske från Luleå. Direkt under länspolismästaren finns en operativ chef.
Polisen ska ägna särskild uppmärksamhet åt:
nn Våldsbrott (inkl sexualbrott), särskilt brott mot kvinnor och mot barn samt krog- och gaturelaterat våld
nn Narkotikabrott
nn Ekonomiska brott, inklusive miljöbrott.
Fokusområden är också brott som ofta begås av ungdomar och brott med rasistiska, främlingsfientliga, antisemitiska eller homofobiska inslag samt olaga diskriminering. Dessutom ska all polispersonal i yttre tjänst aktiveras i trafiksäkerhetsarbetet.
Minskade lokalkostnader
I verksamhetsplanen finns även att polisens lokalkostnader ska minskas med tio procent under 2007.
Förutom de brev som inkommit har länspolismästare Seppo Wuori fått flera telefonsamtal från kommunpolitiker runt om i Norrbotten som varit oroliga för att polisstationen kan komma att stänga i just deras kommun och att polisinsatserna kommer att dröja längre.
Länspolismästare Wuori genomför därför en turné i länet för att lugna de upprörda känslorna och ge information. På fredagen besökte han Haparanda. Den 12 april ska han till Boden.
Två frågor från Lindström
Inför det mötet ställer Olle Lindström följande frågor:
1. Den nya organisationen för Polismyndigheten i Norrbotten sägs innebära förnyelse av styrning och ledning samt utveckling av arbetssätt och metoder. På vilket sätt skulle denna förnyelse bli bättre för Polisens arbete i Boden samtidigt som ytterligare poliser och chefsfunktioner flyttas till Luleå?
2. Myndighetens inriktning är tydligen att yttre befäl skall placeras på ett fåtal orter i länet. I Boden, länets tredje största kommun med 28.000 invånare, 600-700 asylsökande och 1.000-1.500 värnpliktiga placeras inte yttre befäl. Vilken uppgift skulle yttre befäl i Luleå kunna göra i Boden?
Lindström uppger att han snarast kommer att träffa justitieminieter Beatrice Ask och ta upp situationen.
Försämrad bemanning
Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson i Arjeplog kräver en träff mellan kommunstyrelsen samt både länspolismästaren och ordföranden i polisstyrelsen.
Han begär att bemanningen på polisstationen även fortsättningsvis blir sådan "att medborgarnas tro på rättsstaten kan upprätthållas och att människorna ska kunna känna trygghet alla dagar och i livets alla skeenden".
Fransson framhåller att bemanningen bit för bit har försämrats.
- Många gånger, på kvällar och helger, finns närmaste polispatrull vid kusten. Detta skapar en stor otrygghet och är dessvärre också grunden för ökad kriminalitet, skriver han i sitt brev till polisledningen i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!