Lata dagar med familjeliv, grillfester – och alkohol. Semestertider ökar vardagskonsumtionen av öl, vin och sprit. Systembolagets kvartalsrapporter vittnar om en årlig säsongsuppgång.
– För länet i stort ökar det litegrann under sommaren. Men det är lite olika på orterna. Kustnära orter har en sommarpeak som hänger ihop med turismen, medan andra orter har påsksäsongen, säger Helene Löwinger, områdeschef på Systembolaget.
Den årsvisa kommunstatistiken visar att butikerna i Norrbotten besöks allt flitigare.
Länslistan toppas av Haparanda där det i fjol såldes 14,7 liter, omräknat till 100-procentig alkohol, per person. Den siffran är kopplad till gränshandeln, vilken driver försäljningen sedan början av 2000-talet.
På andra plats ligger Arjeplog med 12 liter, tredjeplatsen innehas Arvidsjaur och fyra ligger Luleå.
"Mycket okunskap"
Åsa Tibblin, kognitiv alkohol- och beroendeterapeut i Luleå, kommenterar siffrorna:
– Min bild är tveklöst att missbruket ökar, men jag vill tillägga att missbruk är inte detsamma som alkoholism. Missbruk är ett stadium där vi dricker så att det skadar oss. Där finns så mycket okunskap. Man tror ofta att missbrukare är dem på parkbänken.
Samtidigt påpekar hon att majoriteten kan dricka alkohol, utan att tippa ned i missbruk.
– Jag gillar inte pekpinnar. Man ska vara försiktig med att dra in alla, det är 10–15 procent som dras in i beroende, säger Åsa Tibblin.
Varningssignaler
Det behöver inte vara farligt att köpa en extra vinbox under semestern, så länge man inte blir väldigt onykter eller ökar konsumtionen resten av året. Men det är nödvändigt att ha koll på varningssignalerna, menar Åsa Tibblin.
– Har man märkt att den där boxen tar slut väldigt snabbt, att man hamnar i luven på varandra och gärna vill fortsätta dricka efter semestern. Då är det varning, varning.
Vad mer ska man vara vaksam på?
– Om man dricker väldigt snabbt, det vi kallar snabbsupande. Om man dricker ensam eller gärna fyller på glaset när ingen ser. Och att man hittar på alla möjliga anledningar att dricka, för att fira eller för att man är ledsen. Som att "Jag fick inte det där jobbet, därför köper jag en flaska", säger Åsa Tibblin.