Under vårterminen har fritidsbarn från sörbyarna i Luleå jobbat med yoghurt i ett projekt initierat av Teknikens hus i samarbete med Norrmejerier.
Tanken med projektet är att barnen, med fritidspedagogernas hjälp, ska inspireras till att ta egna initiativ och skapa något nytt med koppling till verkligheten.
Barn från Alvik, Måttsund, Antnäs, Klöverträsk och Avan presenterades sina förslag till nya norrländska smaker för smakjuryn, som förutom Johanna Cory från Norrmejerier, bestod av rektorerna Maria Larsson Palo, Anna Edberg och Johan Eriksson.
Malin Brändström, pedagog på Teknikens hus och en av initiativtagarna till projektet, tycker att barnen gjort bra ifrån sig i sina presentationer.
– Jag är riktigt, riktigt imponerad. Det märks att de har läst på och funderat och de kommer hela tiden med frågor och utmaningar.
Johanna Cory, informatör på Norrmejerier, lovade att ta med sig alla förslag, och om någon hoppas på att så småningom hitta någon av barnens yoghurtar på mejerihyllorna i butikerna framöver så är det inte helt omöjligt.
– Ja, vem vet? De kan ju fungera som inspiration för våra produktutvecklare.