Förskolor får räkna med färre barn – hoppet står till industrin

Färre barn väntas till förskolorna kommande år, men 2028 ska det vända. Rektor Cicki Storelv Karlsen på Bergnäset hoppas att kommunens prognos slår in.

Färre barn väntas behöva plats i förskolan kommande år enligt kommunens egen prognos. "Tyvärr har prognosen stämt ganska bra tidigare. Allt beror på den gröna omställningen hur det blir" säger Cicki Storelv Karlsen, rektor för Klippans, Bergstadens och Stenåsens förskolor på Bergnäset.

Färre barn väntas behöva plats i förskolan kommande år enligt kommunens egen prognos. "Tyvärr har prognosen stämt ganska bra tidigare. Allt beror på den gröna omställningen hur det blir" säger Cicki Storelv Karlsen, rektor för Klippans, Bergstadens och Stenåsens förskolor på Bergnäset.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-10-02 11:00

Nyheten i korthet

  • Antalet barn i förskoleåldern i Luleå kommun förväntas minska de kommande åren, enligt kommunens prognos. Minskningen beror på att färre barn föds.
  • Rektor Cicki Storelv Karlsen tror att situationen kan förbättras om industrijobben attraherar mer arbetskraft och deras familjer till området.
  • Trots minskningen av antalet förskolebarn, har Luleå kommun inte planer på att säga upp någon anställd. Istället överväger de att införa fler pooltjänster för att hantera minskningen.

Bergnäset är bara ett av många områden i Luleå kommun där antalet barn i förskoleåldern väntas minska kommande år, det förutspår Luleå kommun i sin egen prognos. Kommunen räknar med att det vänder 2028.

– Tyvärr har prognosen stämt ganska bra tidigare. Allt beror på den gröna omställningen hur det blir. Mycket hänger på industrin, får vi hit mer arbetskraft så följer ofta familjen med, säger Cicki Storelv Karlsen.

Cicki Storelv Karlsen är rektor för kommunens tre förskolor på Bergnäset; Klippan, Bergstaden och Stenåsen. Förskolorna har i dagsläget öppet tre avdelningar vardera, men utrymmesmässigt finns möjlighet att öppna ytterligare en avdelning på Bergstadens respektive Klippans förskola. Utöver de kommunala förskolorna finns två fristående förskolor, Vågen och Trollnäs, på Bergnäset.

undefined
Klippans förskola ligger i kanten av ett stort bostadsområde och har nära till skog och mark. Längst fram rektor Cicki Storelv Karlsen, bakom henne Anna Lodén och Erika Jonsson.

Nästa år väntas 15 färre förskolebarn och året därpå minskar antalet förskolebarn med 39 på Bergnäset. Hur många barnfamiljer som kan tänkas flytta in på Bergnäset är ovisst. Området har en blandad bebyggelse, både hyreshus och villor.

– Vi vet inte hur fördelningen blir mellan friskolorna och de kommunala, det är svårt att sia om. Vi ska ha kapacitet att ta emot barnen om de fristående förskolorna läggs ned, säger Cicki Storelv Karlsen.

– Luleå kommun har som policy att vi ska inte säga upp någon. Du klassas som anställd i Luleå kommun, behövs man någon annanstans får man flytta på sig, säger Cicki Storelv Karlsen.

Cicki Storelv Karlsen berättar att hon har en person anställd på en pooltjänst, främst för att fylla upp för personal som jobbar deltid.

– Jag är mån om min personal, säger hon.

Förslag finns att inrätta fler pooltjänster inom förskolan, för att personal inte ska bli uppsagd när antalet förskolebarn minskar och avdelningar stängs.

undefined
"Vi tycker grundtanken med pooltjänster är bra. Det blir en trygghet för oss i personalen att ha någon som känner barnen," säger förskolläraren Erika Jonsson, till höger på bilden. Hon och Anna Lodén, till vänster på bilden, jobbar på Klippans förskola på Bergnäset.

– Vi tycker grundtanken med pooltjänster är bra. Det blir en trygghet för oss i personalen att ha någon som känner barnen, säger förskolläraren Erika Jonsson som arbetar på Klippans förskola sedan 2012.

Med fler anställda på pooltjänster minskar utrymmet och behovet av att ta in vikarier förmedlade via Studentconsulting. 

Inom förskolan är man van vid att både öppna och stänga avdelningar utifrån behov. Det finns en säsongsmässig variation som brukar återkomma år efter år. Flest barn i början av året och en kraftig minskning i augusti, då de äldsta barnen börjar i förskoleklass. 

I Statistiska centralbyråns befolkningsframskrivning fram till 2033 så minskar antalet förskolebarn i landets alla kommuner, med fem till 30 procent. I Luleå minskar åldersgruppen 1-5 år med 13,2 procent till år 2033 enligt SCB.

Vad tänker ni om att det föds färre barn?

– Jag tänker här och nu, det är svårt att sia om vad som händer i framtiden. Jag känner ingen stress i det, säger barnskötaren Anna Lodén. 

– Man får göra det bästa av situationen. Självklart är det tråkigt att behöva gå ned i antalet avdelningar, men det kan svänga mycket på en månad, säger förskolläraren Erika Jonsson. 

I Luleå kommuns egen prognos väntas den nedåtgående kurvan brytas 2028, då antalet förskolebarn i Luleå förväntas öka. År 2033 räknar kommunens prognos med att det ska finnas 4015 barn i åldern 1-5 år, jämfört med 3762 i år. 

– Jag är positiv till att det kommer att vända, säger Cicki Storelv Karlsen.

– Vi har aldrig behövt oroa oss. Det är svårt att sia om framtiden, säger Erika Jonsson. 

undefined
Klippans förskola på Stengatan på Bergnäset i Luleå. Förskolan öppnade 1979 och har lokaler för fyra avdelningar, varav tre är öppna denna höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!