Profilens nästa drag – startar restaurang utanför Luleå

Mörön utanför Luleå har blivit med restaurang.
Entreprenören Pontus Frank utökar sin verksamhet med möjlighet till middag i ladugården.
– När det bor någon här har vi alltid öppet restaurangen och då kan andra turister och lokalbor också boka, säger Pontus Frank.

Stenladugården har fått en ny funktion som restauranglokal. Maten tillagas i ett kök i en byggnad bredvid.

Stenladugården har fått en ny funktion som restauranglokal. Maten tillagas i ett kök i en byggnad bredvid.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2025-01-04 08:00

Vi har tidigare berättat om Pontus Franks satsning på att bygga upp en mer exklusiv turistverksamhet i Mörön utanför Luleå. På gården finns numera fem igloosar med glastak som han köpte in i somras där de boende kan se norrskenet spela genom taket.

Strax innan jul lanserade han sin nästa satsning, en restaurang.

– Jag har inrett en stenladugård från 1920 och vi har byggt en egen murad kamin. Det är väldigt mysigt atmosfär och vi har lite museiobjekt på väggarna. Det är rustik och genuin känsla där inne, säger Pontus Frank som kan ta emot 30 sittande gäster i restaurangen.

undefined
Totalt ryms det 30 sittande gäster i Luleås senaste restaurangtillskott.
undefined
Stenladugården har fått en ny funktion som restauranglokal. Maten tillagas i ett kök i en byggnad bredvid.
undefined
När Pontus Frank har gäster är restaurangen öppen och då kan även andra boka en plats.

Initialt var han osäker på vilken ambitionsnivå restaurangen skulle ha men när han via sina kontakter inom klättringsvärlden hittade en duktig kock från Tyskland blev det satsning på exklusivare mat.

– Vi hittade varandra inom klättringen, kan man säga. Han kom på besök, såg mitt läge och var sugen på att hjälpa till. Han har varit med och startat upp restaurangen och hjälpt till med att få det snyggt, ordning och reda och att allt finns, säger Pontus Frank.

I och med restaurangen har han nu boende, aktiviteter och matservering vid gården i Mörön. 

– Nu har vi gäster som bor i igloosarna och de bokar alltid med någon form av middag. Vi har lite olika koncept men den finare är en trerättersmiddag, säger Pontus Frank.

undefined
Pontus Frank har haft bråda dagar över jul då det varit en hel del besökare på gården i Mörön, samtidigt har han lanserat den nya restaurangen.
undefined
Pontus Frank vill att det ska vara en rustik och genuin känsla inne i ladugårdsrestaurangen.

När han har gäster på plats är restaurangen öppen och då kan även lokalbor och andra turister boka in sig och några Luleåbor har redan hunnit besöka restaurangen.

Grundkonceptet är att använda sig av råvaror från närområdet men kocken har stor frihet.

– Vi har ingen fast meny. Kocken vet ungefär 30 minuter innan vilken meny det blir (skratt). Han är lite av en trollkonstnär och använder de råvaror som för tillfället är perfekta, med tanke på både hållbarhet och kvalité. 

Pontus Frank hade tidigare ett avtal för att hålla i aktiviteter för de fransmän som flygs hit från Paris men det avtalet sades upp i våras och han fick tänka om. Förhoppningen är att i framtiden bli ett utflyktsmål även för lokalbefolkningen. Inte minst sommartid.

– Grundkonceptet på sommaren är att det ska vara ett utflyktsmål med lekar och spel och trevlig gårdsstämning. Med en gårdsbutik och att man kan äta lunch här. Vi får se om det drar igång redan till sommaren, det är fortfarande mycket kvar att göra för att få till det bra, säger Pontus Frank.

undefined
I somras köpte Pontus Frank upp fem iogloosar som tidigare hyrts ut i Kalix. Igloosarna utgör en viktig del i den nya satsning han gör på sin gård i Mörön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!