Tommy Rauhala har i många år varit en ivrig förespråkare av bastubad och bastukulturen. Vid sidan av sitt arbete som tekniker på LKAB driver han ett företag där han hyr ut mobila bastus och badtunnor till privatpersoner, företag och vid olika event.
2024 tilldelades han priset som Årets Bastufrämjare av Bastuakademien. Han fick priset för initiativet att köra ner en bastuvagn till Skåne för att sedan basta sig norröver och på platser som följarna på hans facebooksida Bastufolket, med hela 36 000 följare, fått rösta fram.
2025 ska det stora projektet bli en bastufestival i Svappavaara, vid Myllytörmä och i anslutning till den strand som finns där.
–Tanken är att det ska bli av vecka 34, veckan innan älgjakten. Då är det fortfarande lite varmt och börjar skymma på kvällarna, säger Tommy Rauhala.
På den aktuella platsen kommer han ställa upp alla sina mobila bastus, badtunnor och bygga upp några udda saker som exempelvis en bastu byggd på höjden för att för att kunna basta uppe vid trädtopparna. "Lite specialplaner", enligt Tommy Rauhala.
– I bastubyn kommer det finnas allt från tältbastu till jordkullebastu. Rökbastu ska självklart finnas också, säger Tommy Rauhala som även planerar att ha olika aktörer inom friskvård på plats som exempelvis massörer och yogainstruktörer samt mat och dryck.
Den framtida planen är att bastubyn ska bli permanent och att festivalen ska vara årligt återkommande. Första året ser han som ett testår och han har därför ganska låga mål vad gäller besökare men på sikt har han större ambitioner.
– Jo, det har jag. När det är helt utbyggt siktar jag på 500 till 1 000 personer per dag. För det kommer många tillresta från södra Sverige, säger Tommy Rauhala som kommer ha husvagnsplatser vid bastubyn.
2020 blev finska bastubad ett immateriellt kulturarv. Ett immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer. Under 2024 blev även svenska kallbad, efter initiativ från Luleås kallbadsförening, upptaget på Unescos lista.
Tommy Rauhala bastar själv sju till nio gånger per vecka och för honom är bastubadandet mycket mer än bara en kort stund i ett varmt rum.
– Det är helheten. Om man tar vedeldat till exempel, det är inte bara själva bastubadandet utan resan fram till att man bastar också. Man ska bära ved, vatten och förvärma. Det är en procedur i sig som gör att det blir en helhetsupplevelse. Man bygger upp en förväntning, helt enkelt, säger Tommy Rauhala.