Skönhetsindustrin växer så det knakar. Vilka är vinnare, vilka är förlorare? Vi bestämde oss för att skriva om det hela i en ny artikelserie där du får möta både personer som opererat sig och de som utför ingreppen. I dag, journalisten och influencern Erik Galli.
Han gjorde första ingreppet i 20-årsåldern. Nu har Erik Galli fyllt 30 och gjort allt från att ha opererat näsan till att ha slipat ner sitt pannben och flyttat fett från lår till kinder. Kanske såg ni honom leta svar i dokumentärserien "Under kniven" på SVT nyligen? I den berättar han bland annat om den skam han och många andra som opererat sig bär på. Att de inte vill berätta för folk att de gjort skönhetsingrepp.
I Sverige förs ingen löpande statistik över hur många skönhetsingrepp som görs, men i dokumentärserien nämns att om svenskar plastikopererar sig lika ofta som exempelvis tyskar, så utförs runt 120 000 skönhetsgrepp per år i Sverige.
– Förr la sig de flesta under kniven för att bevara hur de såg ut, eller föryngra sig. Det skulle vara diskret och “naturligt”. Jag skulle inte säga att det anses “normalt” att se opererad ut om man tittar på samhället i stort i dag, men de senaste tio åren har det inom vissa grupper blivit allt trendigare med en estetik som ska se “gjord" ut, menar Erik Galli.
Vilka risker ser du med den växande skönhetsindustrin?
– Vi lever i en skönhetsfixerad kultur där framför allt kvinnor lägger jättemycket pengar och tid på sina utseenden – även om de inte ägnar sig åt skönhetsingrepp. Det tråkiga är nog inte att allt fler lägger sig under kniven, utan att allt fler går runt och mår dåligt över hur de ser ut.
En del menar att de pengar folk lägger på skönhetsingrepp skulle de hellre lägga på terapeuter för att acceptera sig själva bättre som de är. Vad tänker du?
– Folk gör en massa saker med sina pengar hela tiden som kunde ha spenderats på ett bättre sätt. Det stämmer självklart, men är samma sak som att säga att vi borde donera pengar till Greenpeace istället för att flyga till Italien, eller att man istället för att renovera köket borde fundera på om man lever en för materialistisk livsstil och skulle bli lyckligare om man inte konsumerade så mycket hela tiden. Alla vet det här redan, kom med något nytt.
Vad händer när det uppstår komplikationer efter operationer, belastar skönhetsopererade då den ”vanliga” vården?
– Att komplikationer till följd av skönhetsingrepp belastar allmänvården är ett problem, även om det saknas statistiskt underlag för att veta exakt hur stort det är. Med det sagt har vi i Sverige ett system där alla har rätt till lika vård oavsett vilka risker de själva utsatt sig för som kan ha lett till problemet de söker vård för. Rökare får cellgifter, extremsportare får gips och så vidare. I fjol kom den första stora regleringen av skönhetsbranschen som bland annat innebär att alla verksamheter som utför skönhetsingrepp nu måste ha tecknat en patientförsäkring. Det innebär att kostnaden för den vård patienten skulle behöva efter en medicinsk komplikation i större grad nu bakas in i priset för behandlingen, vilket jag tycker känns rimligt. Men att höja försäkringspremien för extremsportare känns inte lika genomförbart va?
Har du något nytt ingrepp inplanerat här framöver?
– Nej, jag har känt mig väldigt snygg senaste tiden. Hoppas det håller i sig!